I dagarna ramlar ett mindre trevligt pensionsbesked ner hos många före detta kommun- och landstingsanställda. Tjänstepensionen sänks för många tiotusentals. Arkivbild.
I dagarna ramlar ett mindre trevligt pensionsbesked ner hos många före detta kommun- och landstingsanställda. Tjänstepensionen sänks för många tiotusentals. Arkivbild.

Pensionssmällen landar i brevlådan

I dagarna får omkring 150 000 före detta kommunalanställda ett mindre trevligt pensionsbesked i brevlådan. Den kommunala tjänstepensionen blir för många, helt oväntat, uppemot 800 kronor lägre i månaden. Många är förtvivlade enligt facket.

ANNONS
|

Som TT kunde berätta strax före jul åker mängder av pensionärer som jobbat i kommuner och landsting på en rejäl pensionssmäll i år, med början från och med januariutbetalningen. Bakgrunden är ett krångligt, gammalt pensionsavtal mellan facken och kommunernas intresseorganisation SKL som gjordes om i slutet av 1990-talet.

Hur många och vilka grupper som drabbas värst är fortfarande oklart, enligt Thomas Månsson, avtalsexpert på KPA Pension, som inte har gjort någon djupare analys om hur det här slår. Ett brev har gått ut till de berörda pensionärerna som i korta ordalag går ut på att pensionen i år kan minskas med en "större del" av den allmänna pensionen jämfört med 2017. Själva pensionsbeskedet med de exakta individuella konsekvenserna kommer 18:e eller 19:e januari.

ANNONS

Förberedda på storm

KPA administrerar cirka 120000 av de berörda pensionärerna och Skandia omkring 35000. Även Skandia har i dagarna skickat ut en översiktlig information om att tjänstepensionen blir lägre i år.

Än så länge är det inte så många som hunnit höra av sig. Det är nog lugnet före stormen innan beskeden ramlar ner i brevlådorna senare i veckan, befarar Sari Wonsell, ombudsman och expert på pensioner på tjänstemannafacket Vision.

- Men de som har hört av sig är väldigt arga, och framför allt förtvivlade, säger Wonsell.

Hon anser att facken måste få till en lösning med arbetsgivarparten SKL, det här blev ett utfall som ingen kanske hade kunnat förutse.

- Det här är en akut fråga som vi hoppas nå en lösning på, säger hon.

Enligt Thomas Månsson bedöms de med de absolut lägsta pensionerna få de lägsta sänkningarna av tjänstepensionen, i kronor räknat. Å andra sidan är marginalerna förmodligen mindre, få hundralappar på en redan låg pension smärtar sannolikt mer.

ANNONS

- Medelinkomsttagarna får den största sänkningen, i kronor, säger Månsson.

Mer obegripligt

Som mest kan sänkningen bli uppemot 800 kronor i månaden och de som berörs i första hand är de som är födda 1937 eller tidigare. Även förtidspensionärer födda senare drabbas.

Det är inte första gången som de före detta kommunalanställda, arbetare såväl som tjänstemän, får se sin tjänstepension sänkas. Men den här gången blir smällen mycket större och kanske mer oväntad eftersom det varit mycket fokus på att pensionärerna är årets vinnare, i form av höjd allmän pension, sänkt pensionärsskatt och höjt bostadstillägg, resonerar Thomas Månsson.

- Det har varit en helt annan förväntan den här gången, då blir det än mer obegripligt, säger Månsson.

Före jul sade LO-facket Kommunals ordförande Tobias Baudin till TT att förbundet skulle ta upp frågan med SKL och kräva en förändring av pensionsavtalet.

ANNONS
TT

Fakta: Ett räkneexempel

Ett räkneexempel* illustrerar vad som händer med pensionen nästa år.

2017

Allmän pension: 12 640 kr/mån

Kommunal tjänstepension: 1 406 kr/mån

Total pension: 14 046 kr/mån

2018

Allmän pension: 12 766 kr/mån

Kommunal tjänstepension: 847 kr/mån

Total pension: 13 613 kr/mån

*Exemplet ovan tar inte hänsyn till att pensionärsskatten sänks nästa år. Eventuellt får personen också höjt bostadstillägg. Så det är svårt att säga exakt hur slutnotan blir.

Källa: KPA

Fakta: Bruttopension

De som omfattas är pensionärer som haft bruttopensionsavtal, PA-KL, som gällde fram till 1997 — cirka 150000 personer.

Med bruttopensionsavtal menas att arbetsgivaren lovade en viss total pension, den allmänna plus tjänstepension, i förhållande till den tidigare lönen. När det allmänna pensionssystemet gjordes om skruvade även fack och arbetsgivare inom det kommunala området om sitt gamla avtal.

Effekten blev att tjänstepensionen blev lägre de år som inflationen blir högre än det följsamhetsindex som styr den allmänna pensionen. Den effekten blir extra kännbar 2018.

Källa: SKL, Kommunal

ANNONS