Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Från och med årsskiftet höjs skatten på bensin och diesel. Arkivbild.

  Passa på och fyll tanken före nyår

  Vill du spara pengar på bensinen? Då kan det vara läge att fylla tanken före nyår. Från och med årsskiftet höjs skatten på drivmedel.

  Det innebär att bensin och diesel blir 30 respektive 27 öre dyrare per liter. Beroende på hur mycket man kör blir årsförbrukningen för den genomsnittliga bilföraren allt mellan ett par hundra kronor till en tusenlapp dyrare.

  - Jag förstår inte att Miljöpartiet straffbeskattar glesbygden på det här sättet. I Stockholm kan man cykla och åka tunnelbana, men så ser ju inte resten av Sverige ut, säger Bertil Moldén, vd för branschorganisationen Bil Sweden.

  Regeringen beslutade 2015 om den årliga skattehöjningen på drivmedel, som betyder att priset varje år ökar med inflationen plus två procentenheter.

  - Oljepriset har sjunkit sedan valet och dessutom sitter vi i regering med Miljöpartiet och får både ge och ta, sade finansminister Magdalena Andersson (S) på presskonferensen där skattehöjningen tillkännagavs.

  Bertil Moldén anser inte att de nya skattenivåerna är rimliga.

  - Det här innebär att Sverige får världens högsta bränsleskatt på bensin och diesel inom ett till två år.

  Han tror inte heller att skatteökningen får någon egentlig effekt på hur ofta människor väljer att ta bilen. Han säger att människor i stället kommer att byta till mer energisnåla bilar för att på så vis kompensera för ökade bensinkostnader.

  TT: Är inte det en positiv effekt av skatten?

  - Vi behöver byta ut vår bilpark. Men man kan välja på piska eller morot. Ta Norge som exempel, de ger stimulanser till dem som väljer elbilar. Sådana satsningar behöver inte kosta så mycket pengar för stat, kommun eller landsting.