Majoriteten kommer inte att påverkas av en förändrad pensionsålder, men för vissa grupper har den betydelse. Arkivbild.
Majoriteten kommer inte att påverkas av en förändrad pensionsålder, men för vissa grupper har den betydelse. Arkivbild.

Olika effekter av höjd pensionsålder

Två grupper med låga inkomster skulle påverkas om pensionsåldern ändras från 65 till 66 år. En blir vinnare, och en förlorare.

ANNONS
|

För de allra flesta har pensionsålder ingen betydelse i dag. Allmän pension kan tas ut från 61 år s ålder. Den som jobbar kan näst intill välja själv hur länge den ska fortsätta, och pensionens storlek bestäms utifrån det. Att sluta tidigt ger en lägre pension, och tvärtom.

Men för några grupper är pensionsålder viktig.

- Pensionsåldern lever kvar i socialförsäkringen, och bestämmer när man inte längre kan få a-kassa, sjukersättning och förtidspension, och när man kan få garantipension och bostadstillägg för pensionärer, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten, som undersökt effekterna av en ändring.

ANNONS

Styr ersättningen

I dag är 65 år skiljelinjen. Om pensionsåldern i stället skulle vara 66 år omfattas man av till exempel rätt till a-kassa ett år till, vilket för många i den gruppen ger mer pengar i plånboken än den kommande pensionen, enligt Pensionsmyndighetens beräkningar.

Samtidigt dröjer det ytterligare ett år innan man omfattas av grundskyddet i pensionssystemet. Det kan tvinga personer med låga inkomster att jobba ett år till.

- Det uppfattas nog som negativt, om man inte orkar eller vill. Men samtidigt kanske de personernas ekonomi blir bättre av att tvingas jobba, eftersom de får högre inkomster under den tiden, säger Ole Settergren.

Behövs för välfärden

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) pekar på att fler arbetade timmar i svensk ekonomi, och att fler jobbar längre, är en förutsättning för välfärden. Pensionsgruppen har enligt ministern diskuterat åtgärder för att även de med låga inkomster, som är berättigade till garantipension, ska kunna förbättra sin pension genom att arbeta längre.

"Att arbete ska löna sig är en viktig grundprincip i vårt pensionssystem" säger Annika Strandhäll i en skriftlig kommentar.

ANNONS

Fakta: Ändrad pensionsålder

Vinnare: De med sjukersättning, sjukpenning, a-kassa, efterlevandepension

Förlorare: De med låg lön av arbete och som omfattas av grundskyddet (garantipension).

Berörs ej: Medel- och höginkomsttagare som inte får garantipension, De som ändå jobbar till efter 65

Källa: Pensionsmyndigheten

ANNONS