Efterfrågan på arbetskraft har bidragit till att fler med funktionsnedsättning lämnat Samhall för jobb hos annan arbetsgivare. Arkivbild.
Efterfrågan på arbetskraft har bidragit till att fler med funktionsnedsättning lämnat Samhall för jobb hos annan arbetsgivare. Arkivbild.

Nära 1 300 fick nytt jobb efter Samhall

Närmare 1 300 personer med funktionsnedsättning kunde gå från statliga Samhall till andra arbetsgivare under fjolåret. Det är det bästa resultatet hittills, men redan i år är målet ännu högre satt.

ANNONS
|

Med de 1295 arbetsövergångarna överskreds 2017 års mål på 1100 med råge.

- Utöver vårt eget arbete är det två trender som driver. Dels är det konjunkturen, att det är efterfrågan på arbetskraft, dels ett ökat socialt ansvarstagande – att fler företag vågar titta på fler grupper när de rekryterar. Det gör de inte bara för att de vill vara goda, utan för att det är affärsmässigt helt rätt sak att göra, säger Samhalls vd Monica Lingegård.

ANNONS

Högre mål

I år är ambitionen att 1500 personer ska kunna lämna Samhall för en annan arbetsplats.

- Jag tror att vi kommer att kunna öka ytterligare, men det kräver att vi fortsatt säljer Samhall som rekryteringspartner. Det är vårt ansvar, säljer Monica Lingegård.

"Bara positivt"

Samhall får statlig ersättning för de merkostnader som stöd och anpassningar till de fast anställda medför, vilket lett till att Samhall kritiserats för att kunna lägga oskäligt låga anbud på uppdrag. EU-kommissionen har krävt en åtgärdslista av Sverige som ska vara genomförd före årets slut. Men detta sätter inte käppar i hjulet för Samhalls verksamhet, enligt Monica Lingegård:

- Statsstödet som sådant är ju godkänt av kommissionen, men däremot kräver man bland annat ökad transparens för hur vi använder stödet. Det tycker vi bara är positivt, säger hon.

Den statliga merkostnadsersättningen uppgår till 4,4 miljarder kronor per år. Nivån har legat still de senaste nio åren samtidigt som kostnaderna ökat, vilket förklarar att Samhall gjorde en förlust på 237 miljoner kronor i fjol, enligt bolagets årsredovisning.

ANNONS
TT

Fakta: Samhall 2017

Samhall är ett statligt bolag med uppdrag att ordna arbete åt personer med funktionsnedsättning.

I fjol fick Samhall 7400 nya medarbetare med funktionsnedsättning.

Samhall hade 2017 totalt 23600 medarbetare med funktionsnedsättning.

Samhall hade intäkter på 8,3 miljarder kronor, varav 4,4 miljarder utgjordes av statlig merkostnadsersättning.

Källa: Samhall

ANNONS