Det tog några timmar extra, men Tesla utropar ändå att målet är nått. Arkivbild.
Det tog några timmar extra, men Tesla utropar ändå att målet är nått. Arkivbild.

Musk: Vi klarar 6 000 Model 3 i veckan

Tesla säger sig ha klarat kvartalsmålet: 5 000 Model 3 byggda på en vecka. Och takten ska framöver kunna ligga på 6 000 i veckan – vilket kan ge konkurrenter som Volvo huvudbry.

ANNONS
|

Många hade tvivlat på att elbilstillverkaren skulle klara målet. Och stressen har uppenbarligen varit total – tidigare i juni flögs en extra produktionslina in och monterades upp i ett gigantiskt tält vid fabriken i Fremont, Kalifornien.

Men nu meddelar vd Elon Musk att målet är nått, även om källor inom Tesla säger till nyhetsbyrån Reuters att veckans exemplar nummer 5000 genomgick de sista kvalitetskontrollerna först vid femtiden på söndagsmorgonen lokal tid, alltså några timmar efter deadline.

7000 på en vecka

"Jag tror att vi har blivit ett riktigt bilföretag", skriver Musk i ett e-brev till de anställda.

ANNONS

"Inte bara att vi fick ut 5000 Model 3, men vi uppnådde också produktionsmålet för S och X, sammanlagt 7000 bilar på en vecka!", fortsätter han enligt branschsajten Electrek.

Musk tillägger att Tesla förväntar sig att producera 6000 Model 3 i veckan "nästa månad". Om det avser juli eller augusti framgår inte.

Tidigare i juni meddelade Tesla att Model 3 gått om alla rivaler – såsom BMW:s 3-serie och Mercedes C-klass – i USA-försäljningen.

Oprövad Volvo

Och medan Model 3-siffrorna rusar så stagnerar eller faller alla de andra.

Än återstår att se hur det går för nya Volvo S60, som den kinesiskägda svenska tillverkaren just börjat producera i South Carolina. Vid invigningen av fabriken häromveckan nämnde Volvos företrädare Tesla Model 3 som en viktig konkurrent.

Medan Tesla bara finns med eldrift går varken Volvon eller någon av tyskarna att få i avgasfritt utförande än så länge. Flera av dem finns som laddhybrider, men renodlad batteridrift dröjer till nästa år eller senare.

Volvo har sagt att man i South Carolina kommer att kunna bygga som mest 100000 S60 per år.

Det motsvarar knappt 2000 bilar i veckan, men är ett tak man kan nå först i ett senare skede. Som jämförelse siktar Tesla senare i år på att kunna bygga 10000 Model 3 varje vecka.

ANNONS

Rättelse: Siffran 7000 i mitten av texten gäller företagets sammanlagda produktion, alltså av alla tre modellerna S, 3 och X.

TT

ANNONS