Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180410-usadelar-655293_se.hp_1.jpg
Rekordkvartal väntas på Wall Street när rapportfloden startar i veckan. Arkivbild.

Muntra miner inför rapportflod i USA

Marknadens förväntningar är skyhöga när jättarna på Wall Street börjar släppa årets första kvartalsrapporter i veckan. Skattelättnader och lägre aktiekurser pekar mot börskalas.

Efter de senaste månadernas turbulens på börserna i USA kan den stundande rapportfloden ge en välbehövlig respit till oroliga investerare.

När företagen på Wall Street redovisar nyckeltalen för perioden januari–mars, med start hos finansiella institutioner som Blackrock och JP Morgan i veckan, är förväntningarna skyhöga. Årets första kvartal beräknas bli, sett till lönsamhetstillväxt, det starkaste på sju år.

Skattepaket bakom vinstlyft

Statistik från analysföretaget Factset visar att ett rekordhögt antal börsbolag i S & P 500-index har en positiv resultatutveckling per aktie och många förväntar sig att vinsterna bland företagen i storbolagslistan kommer stiga till 18,4 procent, enligt en Reuters-prognos.

Det främsta skälet till den förmodade vinstmaskinen är det enorma skattepaket som Donald Trump sjösatte tidigare i år, där företagsskatten i landet sänktes från 35 till 21 procent.

- Grundförutsättningarna för bolagsvinsterna är skattesänkningarna för företag och hushåll. Men även andra faktorer som god tillväxt och en allt starkare arbetsmarknad de senaste kvartalen spelar roll, säger Andreas Johnson, ekonom och USA-analytiker på SEB.

Bättre utgångsposition

Utöver skattelättnader och en stabil ekonomi handlas bolagen på USA-börserna till ett lägre pris i dag jämfört med före raset i slutet av januari. För bolag som redovisar högre vinster än beräknat kan det innebära stigande aktiekurser, till skillnad från hur det såg ut vid förra rapportfloden då företag, enligt Factset, i genomsnitt backade på börsen trots de bättre siffrorna.

Världsläget påverkar

Men situationen i omvärlden gör sig påmind och vissa bedömare oroar sig för att starka kvartalsrapporter inte räcker till för att möta de mycket högt satta förväntningarna.

- Det finns mycket annat som påverkar börsen. Oron för en stramare penningpolitik, eskalerande handelskrig och att teknologiaktiernas tapp spiller över i det andra kvartalet är några faktorer, säger Andreas Johnson.

Fakta: De tyngsta USA-rapporterna

TT

Rapportsäsongen i USA inleds på torsdag då bland andra finansjätten Blackrock släpper siffror för det första kvartalet 2018. Här är en lista över den kommande månadens höjdpunkter i rapportfloden från Wall Street.

Datum Rapporterande bolag

12 april Blackrock, Delta Air Lines

13 april JP Morgan Chase & Co, Wells Fargo & Co, Citigroup

16 april Bank of America, Netflix

17 april Goldman Sachs, Johnson & Johnson

18 april Morgan Stanley, American Express, Mattel

19 april Bank of New York Mellon Corp

20 april General Electric, Honeywell

23 april Halliburton, Alphabet (Google)

24 april Caterpillar, Coca-Cola, Verizon Communications, Eli Lilly & Co, Paccar, 3M, Harley-Davidson, Paypal, Texas Instruments

25 april Nasdaq, Boeing, Ebay, Amazon, Qualcomm, Facebook, Ford Motor, Northrop Grumman, Visa, AT&T

26 april International Paper, Bristol-Myers Squibb, General Motors, Starbucks, Intel, Microsoft

27 april Colgate-Palmolive, Weyerhaeuser, Exxon Mobil

30 april McDonald's

1 maj Merck & Co, Time Warner, Pfizer, Apple

2 maj Mastercard

7 maj Electronic Arts, News Corp

8 maj Walt Disney

Källa: Reuters Eikon

MEST LÄST