Finansminister Magdalena Andersson (S) föreslår skattesänkning för pensionärer. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S) föreslår skattesänkning för pensionärer. Arkivbild.

Mer valfläsk till pensionärer

Med ett förslag om höjt grundavdrag för en miljon pensionärer höjer finansminister Magdalena Andersson (S) ribban i den hårda striden om pensionärernas röster i höstens val. Vi sänker med mer för fler, är svaret från M.

ANNONS
|

Det nya S-förslaget om höjt grundavdrag för pensionärer med inkomster mellan 206100 och 1170800 kronor per år kostar 4,2 miljarder kronor, enligt Finansdepartementets beräkningar. Syftet är enligt finansministern att fortsätta minska skatteklyftan, som gör att pensionärer betalar mer på sina inkomster än löntagare.

I höstbudgeten

Förslaget går nu ut på remiss och målet är att det ska finnas med som ett skarpt förslag i höstbudgeten.

Enligt Magdalena Andersson återstår därmed bara ett steg för att till 2020 helt ha fått bort skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare.

Hon beskyller alliansregeringen 2006–2014 för att ha skapat skatteklyftan.

ANNONS

- Under sina åtta år valde de att sänka skatten med 140 miljarder, men man tillät den här klyftan att vara kvar, säger hon.

Den skattesänkning för pensionärer som nu föreslås följer på det att den rödgröna regeringen tog bort skatteklyftan helt för pensionärer med inkomster upp till 17000 kronor per månad.

"Jag får inte riktigt ihop det"

Moderaterna (M) föreslog för sin del nyligen en sänkning av skatten för pensionärer som skulle gå på 4,4 miljarder, ovanpå den skattesänkning på 8,5 miljarder som redan utlovats.

Enligt M-ledaren Ulf Kristersson behövs den extra skattesänkningen som kompensation efter uppgörelsen om höjd garantipension och höjt bostadstillägg för pensionärer, som träffats i den så kallade pensionsgruppen i riksdagen. Samtidigt ska sänkningen täcka effekterna på skatteklyftan som uppstår om M genomför sitt sjätte jobbskatteavdrag för 22 miljarder kronor.

- Jag får inte riktigt ihop det, säger Magdalena Andersson.

ANNONS

Moderaternas budgetschef Johan Paccamonti ger finansministern delvis rätt. En ny beräkning från riksdagens utredningstjänst har nämligen visat att det behövs mer än 4,4 miljarder för att finansiera en skattesänkning för pensionärer som motsvarar det sjätte jobbskatteavdraget.

- Det behövs i storleksordningen två miljarder till. Och det kommer vi naturligtvis ta med i processen när vi tar fram vårt valmanifest, säger Paccamonti.

Löfte kvarstår

Ulf Kristerssons vallöfte om att M ger pensionärer samma skattelättnad som det sjätte jobbskatteavdraget ger löntagare kvarstår dock.

Samtidigt kritiserar Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson regeringens nya förslag om ett höjt grundavdrag för en miljon pensionärer.

"Moderaterna vill sänka skatten med mer och för fler pensionärer än vad Socialdemokraterna gör. Vi vill exempelvis att personer med låga eller genomsnittliga pensioner ska få en skattesänkning", skriver hon i ett textmeddelande till TT.

TT

Fakta: Sänkt pensionärsskatt med höjt grundavdrag

Den skattesänkning regeringen nu föreslår för pensionärer skulle tekniskt ske genom en förstärkning av det så kallade förhöjda grundavdraget. För en pensionär över 65 år med en inkomst på 25000 kronor i månaden och en genomsnittlig kommunalskattesats innebär det ungefär 4200 kronor i lägre skatt per år.

Sänkningen innebär enligt förslaget att ungefär halva kvarvarande skatteklyftan nu tas bort för den här gruppen.

Förslaget innebär även att personer som har inkomster över 1175000 kronor får en höjd skatt. Personer över 65 år med fastställd förvärvsinkomst över 1175000 kronor per år, har med nuvarande regler lägre skatt än löntagare under 65 år.

Källa: Finansdepartementet

ANNONS