Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Det var 1,0 procent upp när börsklockan i Stockholm ringde för stängning på torsdagen. Arkivbild.

  Ljusare handelsutsikter lyfte börsen

  Stockholmsbörsen klättrade och hakade därmed på den allmänt muntra internationella aktietrenden. Dagligvarujätten Icas resultat var däremot en besvikelse och aktien sjönk rejält.

  Det breda OMXS-indexet i Stockholm steg med 1,0 procent på torsdagen. Förhoppningar om en möjlig lösning på handelskriget mellan USA och Kina fick fart på börserna även i Asien i den avslutande handeln. USA har bjudit in Kina på överläggningar, en positiv signal även om bedömare konstaterar att överläggningarna ska ske på relativt låg nivå.

  Uppgången i Stockholm var bred med nästan alla tungviktare på plus. Bara 2 av de 30 företagen på storbolagslistan OMXS30 tappade. Det var Electrolux och Astra Zeneca som båda backade 0,2 procent.

  Den aktie som gick bäst bland storbolagen var mjukpappersföretaget Essity, upp 2,7 procent. Gruvbolaget Boliden steg 1,9 procent och skogsbolaget SCA klättrade 1,4 procent.

  Bankaktierna hade också en bra dag. SEB steg 1,6 och Swedbank 1,7 procent.

  Men livsmedelskedjan Ica gick mot strömmen efter sin delårsrapport, aktien sjönk 4,9 procent.

  Även på de ledande Europabörserna var det uppåt. Londonbörsens FTSE100-index och Parisbörsens CAC40-index steg 0,8 procent och Frankfurtbörsens DAX-index lyfte 0,6 procent.