EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström, USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer samt Japans handelsminister Hiroshige Seko i samband med mötet i Bryssel.
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström, USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer samt Japans handelsminister Hiroshige Seko i samband med mötet i Bryssel.

Löfven vill balansera EU:s svar på ståltullar

EU hoppades få klara besked om undantag från USA:s ståltullar när handelskommissionär Cecilia Malmström träffade sina amerikanska motparter i Bryssel – men så blev det inte och samtalen fortsätter. Statsminister Stefan Löfven (S) säger samtidigt att EU måste svara på USA:s åtgärd.

ANNONS
|

- Vi kan inte bara ta emot, så på något sätt måste det svaras. Men vi ska inte svara på ett sådant sätt som gör att vi själva driver in det här i ett handelskrig, säger Löfven i samband med ett besök i Luxemburg.

De omstridda USA-tullarna på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent ska enligt president Donald Trump träda i kraft om två veckor. Beskedet har väckt farhågor om ett stundande handelskrig.

ANNONS

Trump har dock öppnat för att flera länder kan komma att undantas från tullarna.

Fortsätter nästa vecka

Frågan stod i centrum vid Malmströms möte med USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer i Bryssel på lördagen. Efter mötet skrev Malmström, som räknar med ett undantag för EU, på Twitter att samtalen var "uppriktiga" men att inga klara besked kom om USA:s procedur för undantag.

"Diskussionerna fortsätter nästa vecka", skriver hon.

Med på mötet fanns även handelsminister Hiroshige Seko från Japan – som också vill ha ett undantag.

Efter mötet sade Seko att Lighthizer mest hade förklarat schemat för USA:s åtgärder.

- Vi uttryckte vår oro. De kan störa stål- och aluminiummarknaderna, sade Seko, som också manade till lugn och eftertänksamhet i frågan.

Förberedd lista

Samtalen i helgen har varit inplanerade sedan länge, med det ursprungliga temat var Kinas överkapacitet inom stålsektorn.

EU har förberett en lista över amerikanska produkter som man är redo att belägga med tullar som ett svar på USA:s eventuella åtgärder. Men förhoppningen är att man ska undantas ståltullarna.

De eventuella svarsåtgärder som EU planerar håller utrikesdepartementet just nu på att gå igenom. Löfven är än så länge försiktig med vad han tycker om innehållet av allt från bourbon till järnrör och läppstift.

ANNONS

- Vi har också fått den listan nu så vi håller på att analysera den och så ska vi svara sedan. Det viktigaste är att vi svarar balanserat, men det är så kommissionen tänker också, säger han.

"Gemensam lösning"

Hans värd, Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel, flaggar samtidigt för att ett toppmöte på högsta nivå kan krävas om inte Malmström lyckas övertyga USA:s handelsminister i frågan.

- Om Cecilia Malmström inte kan hitta en lösning med sin motpart så borde (EU-kommissionens ordförande) Jean-Claude Juncker eller (EU:s permanente rådsordförande) Donald Tusk be om ett möte med Donald Trump för att tala om det här. Det är för viktigt för att lämnas olöst, säger Bettel i Luxemburg.

Löfven menar att det är viktigt att EU hanterar frågan som en helhet. En lösning måste till, för ett eskalerande handelskrig vore illa för hela världen, anser han.

ANNONS

- 50 procent av stålproduktionen sker i Kina. I Europa har vi mindre än 10 procent. Det i sig är ett argument. USA och EU borde hitta en gemensam lösning, inte kämpa mot varandra, säger statsministern.

Kanada och Mexiko har fått löfte om undantag, så länge de förhandlar om ett nytt så kallat Naftaavtal.

TT

Fakta: EU:s svarsåtgärder

EU-kommissionen har förberett en lång lista på amerikanska produkter som kan drabbas av 25-procentiga tullar om USA inför de tullar president Donald Trump undertecknat på på stål (25 procent) och aluminium (10 procent).

EU:s lista har ännu inte publicerats – men har läckt ut i inofficiell variant till bland andra nyhetssajten Politico Europe. Här är några av de produkter som finns med där:

Rostfritt stål (en rad varianter)

Stålbehållare

Köks- och hushållsprodukter i stål

T-shirts

Byxor

Skor

Läppstift och andra skönhetsprodukter

Motorcyklar och mopeder

Segel- och motorbåtar

Matvaror, exempelvis ris och kidneybönor

Tranbär

Apelsinjuice

Whisky

Tobak

Källa: Politico Europe.

ANNONS