Tyskland har valt att stoppa vapenexporten till Saudiarabien och nu höjs röster för att även svensk export dit ska stoppas. Arkivbild.
Tyskland har valt att stoppa vapenexporten till Saudiarabien och nu höjs röster för att även svensk export dit ska stoppas. Arkivbild.

Löfven: Något horribelt har skett

"Det verkar mycket trovärdigt att här har skett något fruktansvärt, något horribelt", säger statsminister Stefan Löfven om det misstänkta mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Men han vill avvakta en utredning och ha fakta på bordet innan han drar några slutsatser.

ANNONS
|

Journalisten Jamal Khashoggis död har fått Tyskland att stoppa sin vapenexport till Saudiarabien. Landets näringsminister vill nu se enad syn från EU-håll på bojkotten.

Stefan Löfven tvekar och hänvisar till ländernas olika lagstiftning.

- Det är myndigheten ISP, som tar varje ärende för sig och behandlar. Vi har olika regler inom EU för vapenexport och Sveriges regering kan inte bortse från Sveriges rikes lag, säger Löfven.

ANNONS

Det misstänkta mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi har fått Tyskland att för andra gången i år stoppa exporten av krigsmateriel till Saudiarabien.

I Sverige talar frivilligorganisationen Svenska freds "om droppen som fick bägaren att rinna över" och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kräver nu politiska åtgärder.

- Nu krävs politiska reaktioner. Det krävs ledarskap som jag tycker att den tyska regeringen har visat och jag hade önskat att statsministern gav motsvarande tydliga markering. Visar det sig att detta är ett planerat överlagt mord så måste det ha konsekvenser till exempel i form av ett vapenembargo från EU:s sida, säger Jonas Sjöstedt i riksdagens kammare.

Ny lagstiftning

På frågan om att stoppa vapenexport till Saudiarabien pekar Löfven på att Sverige nyss antagit en ny vapenexportlagstiftning.

- Den kom till av det skälet att det skulle bli svårare för de länder som inte står upp för demokrati och mänskliga rättigheter, säger Löfven.

ANNONS

Han uppger i stället att den berörda myndigheten måste pröva de här fallen.

Svensk vapenexport till Saudiarabien domineras av försvarskoncernen Saab som dock har en mycket liten försäljning till landet. 2017 rörde det sig om 7 miljoner kronor.

Exporten av krigsmateriel har sedan 2015 handlat om följdleveranser, underhåll och service, till radarspaningsflygplanet Erieye, enligt Inspektionen för strategiska produkter (ISP).

ISP prövar ärenden gällande leveranser av krigsmateriel löpande efter gällande riktlinjer, enligt Christer Ahlström, generaldirektör på myndigheten.

- Vi prövar varje enskilt ärende. Det finns en stark presumtion att säga ja till följdleveranser om det inte föreligger något ovillkorligt hinder, säger Christer Ahlström till TT.

"Då stoppas allt"

De nya riktlinjerna som trädde i kraft i april har inte någon retroaktiv verkan och gäller inte på följdleveranser som beslutades innan lagändringen trädde i kraft.

För att få till ett stopp i likhet med det Tyskland har beslutat om krävs nya politiska åtgärder, enligt Ahlström.

- Skulle EU eller FN fatta ett beslut om att införa ett vapenembargo får det omedelbar effekt i vår hantering. Då stoppas allt, säger Christer Ahlström.

ANNONS

- Vi sitter inte på den politiska nivån. Vi har inte i våra riktlinjer att vi kan införa några embargon, säger han

Kräver stopp

På frågan hur försvarskoncernen Saab tänker kring vapenexport till just Saudiarabien, svarar Håkan Buskhe:

- Vi säljer produkter från Saab som har militär anknytning om det stärker svensk försvarsförmåga. Det är grunden i regelverket. Det avgör riksdagen, regeringen och myndigheter. I det här fallet bevakar man naturligtvis händelseutvecklingen och vi anpassar oss efter direktiven från svensk regering och riksdag.

Bakgrunden till kraven från frivilligorganisationen Svenska freds på ett stopp av vapenexporten till Saudiarabien är inte bara omständigheterna kring journalisten Jamal Khashoggis död.

- Landets ledning har länge kränkt de mänskliga rättigheterna och den svenska vapenexporten legitimerar regeringens agerande, säger Agnes Hellström, ordförande för Svenska freds till SvD.

ANNONS
TT

Fakta: Export av krigsmateriel till Saudiarabien

Källa: Inspektionen för strategiska produkter (ISP)

ANNONS