Lägre boränta ska locka missnöjda kunder

Missnöjda, flyende kunder lockas kvar med sänkta boräntor. Men det biter inte riktigt – Nordea tappar fortfarande marknadsandelar till konkurrenterna. Och Nordeacheferna tror inte att bolåneräntorna kommer att följa med upp i samma takt som Riksbanken höjer.

ANNONS
|

Nordeas kvartalsrapport var ingen munter läsning för ägarna. Intäkterna faller, mer än väntat, och lönsamheten på utlåningen minskar. Aktien föll också i besvikelse över de klena siffrorna. Men för bolånetagarna finns en uppsida – priset på räntan har fallit mer än hos de andra bankerna. Enligt Sverigechefen Martin Persson har snitträntorna sänkts med 0,16–0,17 procentenheter i takt med att Nordea velat vässa erbjudandet gentemot konkurrenterna.

Hoppas komma ifatt

Trots det – Nordea tappar fortfarande i konkurrensen, de nya bolånekunderna växer långsammare än marknaden i stort. Men Martin Persson tror att det är en viss eftersläpning och att banken snart kommer ikapp. Målet är att växa lika mycket som konkurrenterna, varken mer eller mindre.

ANNONS

I bakgrunden har Nordea att brottas med missnöjda kunder. De senaste åren har kantats med avslöjanden om penningtvätt och medhjälp till skatteflykt som sedan toppades med den omdiskuterade flytten av huvudkontoret till Finland efter bråk med svenska regeringen om för höga avgifter.

- Vi har tappat en del kunder, säger Martin Persson, men "inte så mycket".

Mindre höjning

Men de lägre räntorna har bidragit till att kundnöjdheten klättrat från bottennivåer.

- Kunderna är nöjda med det, säger vd Casper von Koskull.

Frågan är nu vad som händer med låneräntorna när Riksbanken väntas höja styrräntan i vinter, men där räntan fortsatt ligger kvar på minussidan. Det är lite av oplöjd mark, aldrig förr har styrräntan höjts från minusnivåer. Andra bankchefer har passat på den frågan, hur de kommer att agera, men Nordea säger att boräntehöjningen lär bli mindre än normalt den här gången än när styrräntan ligger på plussidan.

ANNONS

- Det kan bli högre tryck (nedåt) på marginalerna, säger von Koskull.

- Den (boräntehöjningen) kommer nog att bli lägre den här gången, fyller Martin Persson i.

TT

Fakta: Bankernas snittränta

Snitträntor i september på rörligt (3 månaders löptid) bolån i de större bankerna:

Handelsbanken 1,58 procent

Swedbank 1,51 procent

Länsförsäkringar 1,51 procent

Nordea 1,45 procent

Skandiabanken 1,44 procent

Danske Bank 1,42 procent

SEB 1,41 procent

SBAB 1,33 procent

Källa: Konsumenternas Bank- och finansbyrå

ANNONS