Riksbankens inflationsmål fortsätter att få den svenska kronan att sjunka mot euron. Arkivbild.
Riksbankens inflationsmål fortsätter att få den svenska kronan att sjunka mot euron. Arkivbild.

Kronan på dopade nivåer

Kronan sjunker och svensk ekonomi är dopad, anser bedömare. Mycket talar för en fortsatt svag krona.

ANNONS
|

Trenden ser negativ ut för den svenska kronan. I en ny prognos ser Nordea ingen vändning och ur ett tremånadersperspektiv tror banken att en euro kommer att kosta 10 kronor, jämfört med tidigare bedömning på 9:70. I dag kostar den runt 10:20.

- Historiskt sett är det ju en väldigt svag krona, det är anmärkningsvärt, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

ANNONS

Hon beskriver svensk ekonomi som dopad. En svagare krona ger draghjälp till bolag som tar hem försäljningsintäkter från utlandet.

- Nu är vi en mindre ekonomi så vi kommer undan, men hade vi varit en större ekonomi som Tyskland hade man aldrig accepterat att valutan dopas på det här sättet, säger Winsth.

Inflationen största anledningen

Orsaken är framför allt Riksbankens försök att hålla inflationsmålet på två procent. Inflationen för januari var något under vad både marknaden förväntade sig och vad Riksbanken hade i sina prognoser.

- Marknaden har börjat tänka att Riksbanken kanske inte höjer räntan till sommaren som de har sagt, och det har påverkat kronan mycket, det är den stora anledningen, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank.

Samtidigt har Riksbanken sagt att man inte vill att kronan ska stiga i värde för snabbt. Annika Winsth påpekar dock att Sverige fått en mycket större tjänstesektor.

ANNONS

- Det är klart att det är en jättedoping för exportindustrin. Men tjänstesektorn är en stor andel av svensk ekonomi i dag. För den sektorn är det ju bra med en stark växelkurs, säger Annika Winsth.

ECB kan påverka

En rad faktorer påverkar om kronan kommer att fortsätta att falla. Främst förväntningarna på vad Riksbanken ska ta för beslut om räntan. Riksbanken följer förstås utvecklingen i ECB. I veckan lämnade ECB-ledningen styrräntan som väntat oförändrad på noll procent. Ett eventuellt handelskrig mellan USA och EU på grund av Trumps stål- och aluminiumtullar kan också påverka.

- ECB var lite mer hökaktiga och det kan på sikt påverka Riksbankens möjligheter att börja höja. Det är först nästa år vi kan förvänta oss att ECB höjer sin styrränta, säger Anna Breman.

Annika Winsth tror på en fortsatt låg kronkurs.

- Det kommer att vara viktigt att följa vad ECB landar i, så kan Riksbanken följa det, men mycket talar ju för en fortsatt svag krona.

ANNONS
TT

ANNONS