Finansminister Magdalena Andersson (S) vill investera i välfärd i stället för att sänka skatter.
Finansminister Magdalena Andersson (S) vill investera i välfärd i stället för att sänka skatter.

Kronan lyfter efter stark BNP-siffra

Svensk tillväxt lyfte till 3,3 procent i årstakt första kvartalet, den högsta nivån på två år, enligt preliminära tal från Statistiska centralbyrån (SCB). Kronan stärks mot både dollarn och euron.

ANNONS
|

Det som främst drar upp tillväxten är ökad hushållskonsumtion och bra tryck i inhemska investeringar, bland annat bostadsbyggandet, medan exporten minskar något.

- Det ser fortsatt starkt ut. Sedan finns det tecken på att det kommer att gå långsammare framöver. Konjunkturinstitutets barometer i tisdags var ju inte särskilt upplyftande, säger SEB-ekonomen Olle Holmgren.

Faller sannolikt senare

Han ser särskilt positivt på att offentliga investeringar och industriinvesteringar går i rätt riktning.

ANNONS

- Det är ju de saker vi tror ska hålla emot när byggnadsinvesteringarna med stor sannolikhet börjar falla senare under året.

Men Holmgren tror inte SCB:s BNP-tal påverkar Riksbankens penningpolitik i någon större utsträckning.

- De har ju väldigt mycket fokus på inflationen, snarare än tillväxten. Men på marginalen, om tillväxten saktar in snabbt, kan det ändå minska sannolikheten för en höjning av styrräntan i år.

Statistiken antas inte heller bli något viktigt slagträ i valrörelsen. Där är fokus snarare på arbetslösheten, som han räknar med kan sjunka under 6 procent under året.

För helåret 2018 räknar SEB:s ekonomer med att tillväxten landar på 2,6 procent. Det är samma prognos som Riksbanken har. Regeringen och Konjunkturinstitutet räknar med 2,8 procent.

Enligt finansminister Magdalena Andersson bekräftar SCB-talen att tillväxten i Sverige är stabil och stark.

- Den här goda ekonomiska utvecklingen vill vi använda nu, för att kunna investera så att det kommer hela svenska folket till del, säger hon.

ANNONS

Kronan stärks

Hon nämner satsningar på förskolor, skolor, äldreboenden och sjukvård.

Den oväntat starka tillväxten föranleder dock inte någon justering av regeringens BNP-prognos, vilket skulle ha ökat manöverutrymmet för välfärdssatsningar.

- Det här ligger i linje med vår prognos, säger hon.

Kronan stärks mot både euron och dollarn efter SCB:s publicering av BNP-talen för första kvartalet. Mot euron lyfter kronan till 10:28, sex öre starkare än inför statistiken. Mot dollarn blev lyftet elva öre till 8:86 kronor.

Kronan har inför BNP-statistiken tagit stryk på valutamarknaden i skuggan av den politiska krisen i Italien, som många befarar ska leda till en ny eurokris.

TT

Fakta: Högsta tillväxten på två år

Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) växte med 0,7 procent under första kvartalet jämfört med kvartalet före. Det var högre än snittprognosen bland ekonomer på 0,5 procent, enligt Reuters enkät.

Jämfört med motsvarande period 2017 ökade BNP med 3,3 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB), vilket var den högsta BNP-ökningen sedan andra kvartalet 2016. Tillväxttakten var också högre än under fjärde kvartalet då ökningstakten på årsbasis låg på 2,9 procent.

Hushållens konsumtion ökade med 0,8 procent jämfört med föregående kvartal. Den offentliga konsumtionen steg med 0,1 procent. Exporten minskade med 0,2 procent och importen steg med 1,0 procent.

Statistiken är korrigerad för kalendereffekter och säsongsvariationer.

Källor: Reuters, SCB

ANNONS