H&M:s svaga resultat bidrog till att sänka totalvinsterna för börsbolagen som rapporterat. Arkivbild.
H&M:s svaga resultat bidrog till att sänka totalvinsterna för börsbolagen som rapporterat. Arkivbild.

Krisbolag sänker totalvinsterna

Krisbolagen H&M och Ericsson sänker genomsnittsvinsten för storbolagen rejält. Verkstadsbolagen har stått för styrkebeskeden hittills under rapportsäsongen, som nu går in på upploppet.

ANNONS
|

Sandvik, Handelsbanken och Swedbank hör till dem som ska bekänna färg den kommande veckan, men för de flesta storbolag är saken redan avklarad.

- Det har inte varit så bra som jag trodde. Man kan konstatera att många av de största bolagen har stora omstruktureringar och nedskrivningar. Det drar ner resultaten, säger Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Remium.

ANNONS

Han har tittat på 39 bolag som tillsammans står för närmare 70 procent av börsvärdet på Stockholmsbörsen.

Totalt sett har det skett en halvering av vinsterna jämfört med fjärde kvartalet 2016. Rensar man bort ytterligheterna, bottennapp som Ericsson och H&M och positiva överraskningar som Lundin Petroleum, hamnar nedgången på cirka 10 procent.

Stark verkstad

Men bilden är splittrad. Verkstadssektorn har gått starkt, till exempel hade Volvo ett rekordkvartal. Och det är faktiskt drygt hälften av bolagen som redovisar stigande vinster.

Men sammantaget har resultaten hamnat 16 procent under analytikernas prognoser, enligt Malmqvist sammanställning.

Han pekar på att efterfrågan generellt ser bra ut. I stället är det extrakostnader i bolagen som tynger. Byggbolaget Skanska är ett exempel på det.

- Nerskrivningar och andra extrakostnader brukar mer hänga ihop med sämre tider, inte en högkonjunktur som vi har nu. Min slutsats är att bolagen som genomfört stora förvärv de senaste åren nu måste ta tag i det och vrida ut effektivitet ur de förvärven, säger Peter Malmqvist.

Värre tider väntar

Trots lågt ställda förväntningar och pressade aktiekurser lyckades alltså både H&M och Ericsson överraska negativt. Rapporterna visade att bolagens problem är ännu djupare än bedömare trott, enligt Esbjörn Lundevall, aktieanalytiker på SEB.

ANNONS

För Ericssons del handlar det om takten på omstruktureringen, och bristen på tecken på att lönsamheten är på gång att vända upp.

- Det ser ut som att det blir värre innan det bli bättre. Ericsson måste skära ännu mer. De verkar ha tappat stora marknadsandelar också, säger Lundevall.

Och H&M-ledningens analys av den dåliga försäljningen, brister i butiksupplevelsen, ger han inte mycket för.

- De har haft sjunkande försäljning i befintliga butiker i två år och varenda gång har de skyllt på vädret. Samtidigt ser man att Zalando växer med 30 procent. Det är uppenbart att de har strukturproblem när handeln flyttar online. Aktien kommer att sjunka mer, säger han.

Men bortsett från de två problembolagen är han mer positiv än Peter Malmqvist, och tycker att rapporterna sett ganska bra ut.

Frågan är om verkstadsbolagen kan hålla i den starka utvecklingen.

ANNONS

- Vi tror att vinster kommer att öka i år, och att det blir ännu bättre 2019. Men vi vet att det här är cykliska branscher. Självklart kommer det en lågkonjunktur någon gång, och då kommer vinsterna att går ner, säger Lundevall.

TT

Fakta: Rapporter vecka 6

Källa: Reuters

Fakta: Rapporterna hittills

Baserat på 39 storbolag på Stockholmsbörsen som har rapporterat halverades vinsterna under fjärde kvartalet. Rensat för de tre bolagen i toppen och tre i botten minskade vinsterna med 10 procent.

De bolag som drar ner vinsten mest i kronor är Ericsson, H&M och Nordea. Men även Skanska, Astra Zeneca och Autoliv sänker siffrorna.

De som drar upp mest i kronor är Lundin Petroleum, Telia och Essity.

Utfallet är 16 procent under analytikernas prognoser. Rensat för ytterligheter är utfallet 4 procent sämre.

Omsättningsökningen för alla bolag ligger på 2 procent.

Källa: Peter Malmqvist/Remium

ANNONS