Dragon Gate vid E4 nära Älvkarleby. Arkivbild.
Dragon Gate vid E4 nära Älvkarleby. Arkivbild.

Kinas Sverigefönster stängt för gott

Det som skulle bli "Kinas fönster mot Sverige" kom i stället att kantas av förseningar och arbetsmiljöbrott. Men framför allt kom verksamheten aldrig i gång. Nu har Dragon Gate äntligen fått en ny ägare, till kommunens stora lättnad.

ANNONS
|

Sedan mer än ett decennium har Dragon Gate, det stora Kina-inspirerade hotellkomplexet längs E4:an strax söder om Gävle, gapat tomt, så när som på en restaurang i bottenvåningen.

I fredags blev det dock anläggningen fått en ny ägare.

- Det här känns väldigt bra. En spontan reaktion är: 'Äntligen!', säger Marie Larsson (S), kommunalråd i Älvkarleby där Dragon Gate ligger.

ANNONS

"Väcker känslor"

Marie Larsson betonar att kommunen aldrig haft några ekonomiska intressen i Dragon Gate över huvud taget, men bekräftar samtidigt att den kinesiska byggnaden varit "på allas läppar" de senaste åren.

- Dragon Gate väcker känslor och är något alla pratar om, så klart. Ilska och glädje, medan andra mest är nyfikna. Det är inte så konstigt, säger Marie Larsson.

Den nya ägaren blir Sisyfosgruppen. Dess vd, Olle Larsson, verkar dock inte ha någon färdig plan för vad som ska hända med hotellkomplexet.

- Vi vet inte vad vi ska göra med Dragon Gate, utan hoppas få med oss människor i en kreativ process med idéer och tävlingar om vad som kan ske, säger han, enligt SVT Nyheter Gävleborg.

Sisyfosgruppen är en privatägd företagsgrupp som bland annat ägnar sig åt destinations- och fastighetsutveckling, enligt den egna sajten.

ANNONS

Buddhistiskt helgon

Anläggningen säljs av den kinesiske affärsmannen Jongchun Li som redan 2004 började omvandla den tidigare hotellbyggnaden till ett Kina-inspirerat "tempel". Arbetare från Kina flögs in och redan året efter kunde passerande bilister beskåda en reslig staty av det buddhistiska helgonet Guanyin bredvid hotellet.

Även om den nya ägaren inte tycks ha en susning om vad som ska hända nu, är kommunalrådet Marie Larsson optimistisk.

- Jag har träffat köparna under försäljningsprocessen och de har ett företagskoncept som är väldigt innovativt. Vi har ju självfallet stora förhoppningar på att detta ska ha en positiv effekt på andra verksamheter i kommunen, att det ska ge arbetstillfällen och att det här ska fungera som en port in till Älvkarleby kommun, säger Marie Larsson.

TT

Fakta: Tung möda utan slut

Enligt den grekiska mytologin var Sisyfos en slug och våldsam kung i Korinth. Han besegrades dock av Ares och fick i dödsriket den otacksamma uppgiften att rulla ett stort klippblock uppför en hög sluttning. När blocket väl var uppe rullade det tillbaka ner igen, varpå Sisyfos fick börja om på nytt.

Från denna myt kommer således uttrycket sisyfosarbete, som betyder en tung, fruktlös, möda utan slut.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS