"Kanske Nordea var för stort för Wahlroos"

Björn Wahlroos sägs vara en man som verkligen älskar ordning och vill följa alla regler. Problem med bland annat penningtvätt i hans bank är kanske ett tecken på att Nordea var för stort för hans kontrollmöjligheter, enligt den finländske journalisten Tuomo Pietiläinen.

ANNONS
|

Tuomo Pietiläinen arbetar som ekonomireporter på den finländska tidningen Helsingin Sanomat, och har specialstuderat Wahlroos. I boken "Björn Wahlroos – från stalinist till Nordens mäktigaste finansman" tecknar han ett porträtt av en kontroversiell ledare i det finländska näringslivet.

- Han är väldigt strikt, han accepterar inte att man gör fel. Allt ska göras på ett lagligt och riktigt sätt, det menar han är bäst för affärerna, berättar Tuomo Pietiläinen för TT.

ANNONS

Strikt och laglydig

Wahlroos vill inte ha några tillrättavisningar av myndigheter, och har som uttalad ambition att hålla exempelvis Finansinspektionen nöjd med hans bank.

Det kan möjligen förefalla en smula förvånande, med tanke på att det är just Nordea som flera gånger de senaste åren hamnat i fokus när det gäller olika regelbrott. Bland annat har banken fällts för hjälp med penningtvätt.

- Ja, det är överraskande, med tanke på hans historia. Men Nordea är ett jättestort företag. Kanske har det varit för stort för honom, han har inte kunnat kontrollera alla delar i en så stor verksamhet, funderar Tuomo Pietiläinen.

Generös mot medarbetare

Han beskriver Wahlroos som mycket generös mot sina nära medarbetare, och omtyckt av dem.

- Han var väldigt snäll mot dem. Om de var lojala och gjorde ett gott jobb så fick de väldigt mycket pengar. Han var väldigt snäll mot sina affärsvänner.

ANNONS

"Snäll" är väl annars inte det adjektiv som först dyker upp hos de flesta som vill beskriva finansmannen Björn Wahlroos.

Han har sagt många saker som retat upp folk. Till exempel att "80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det", som han enligt den danska tidningen Finans.dk sagt vid ett framträdande i Danmark 2015.

När TT tar upp citatet i en intervju med Wahlroos säger han sig ha blivit missförstådd.

- Jag blev inte tekniskt felciterad, men sakligt blev jag det. Det var inte riktigt så jag menade. De där 80 procenten, de människor som har pengar, de vet inte vad de ska göra med dem. Det är inte alls så att jag syftar på dem som inte har pengar, säger Björn Wahlroos.

Uttalandet har ändå retat upp folk. Att ordföranden för en folkbank som Nordea kallar sina kunder för ekonomiska idioter hör inte till vanligheterna.

ANNONS

Missnöjda kunder

Men så har också Nordea under flera år brottats med dalande siffror när det gäller kundnöjdhet i Svenskt kvalitetsindex (SKI). I den senaste mätningen från oktober 2018 låg Nordea i botten bland bankerna, med ett index på 58,5. Som en jämförelse nådde Länsförsäkringar bank, som låg i topp, ett index på 76,1.

- Han är inte så diplomatisk. Han säger vad han tänker, utan filter. Det är inte så bra alla gånger. Han är en kontroversiell person i Finland också.

Han tror att Nordeas näste styrelseordförande, Torbjörn Magnusson, kommer att vara mer diplomatisk.

- Ingen kan i alla fall varamindrediplomatisk än Björn Wahlroos. Kanske Wahlroos har varit den allra största risken för Nordea. Men nu har han gjort sitt. Han kan slappna av och gå i pension, han är över 60 år, säger Tuomo Pietiläinen.

TT

ANNONS
ANNONS