Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Containerfartyg vid hamnen i Tokyo för några år sedan.

Japan redovisar handelsunderskott

Japan räknar med minskad inflation i centralbankens nya prognos. Landet redovisar också det första handelsunderskottet på flera år.

Handelsunderskottet blev 1 203 miljarder yen, motsvarande närmare 100 miljarder kronor, för 2018, det första underskottet sedan 2015.

Exporttillväxten sjönk till 4,1 procent, jämfört med 11,8 procent 2017, enligt data från landets finansdepartement.

- Exporten till USA var inte stark men ändå stabil, medan leveranser till Asien, främst Kina, minskade, säger Takeshi Minami, chefsekonom vid forskningsinstitutet Norinchukin.

Handelskriget mellan USA och Kina pekas ut som boven, och det drabbade både japanska tillverkare som gör delar som senare monteras ihop i Kina, och exporten från japanska företag i Kina.

- Om den globala ekonomin fortsätter som den gör nu, så kan vi inte förvänta oss tillväxt i exporten, säger Minami, och tillägger att siffrorna kan förvärras de kommande månaderna.

Japan planerar att höja momsen från dagens åtta procent till tio procent, vilket kan innebära en konsumtionsökning inför höjningen.

- Det kan driva på importen, vilket i sin tur ökar på underskottet, säger han.

Den japanska centralbanken meddelar också att man behåller räntan på -0,1 procent, och gjorde inga förändringar i prognosen från juli, som pekar på fortsatt extremlåga räntenivåer. Däremot minskar man prognosen för inflationen för räkenskapsåret som slutar i mars nästa år till 0,9 procent, från tidigare 1,4. Beslutet fattades delvis till följd av fallande oljepriser.