Här, på ön Palm Jumeirah i Dubai, bor den utpekade huvudmannen ut som misstänks ha svindlat Danmark på miljardbelopp.
Här, på ön Palm Jumeirah i Dubai, bor den utpekade huvudmannen ut som misstänks ha svindlat Danmark på miljardbelopp.

Jakten på de försvunna miljarderna

Sedan europeiska statskassor plundrats pågår nu kampen om att få tillbaka miljarderna och ställa de ansvariga inför rätta. De första rättegångarna väntas nästa år.

ANNONS
|

Tyskland är det land som sett till beloppets storlek drabbats hårdast av svindeln med skatt på aktieutdelning. Tre åklagarkammare utreder svindlerier på totalt cirka 50 miljarder kronor och utredningarna växer ständigt.

2015 delgav åklagarkammaren i Köln elva män misstanke om skattebrott, bland dem personer som ska ha gjort affärer med svenska SEB. Flera är skatterådgivare och aktiemäklare.

Husrannsakan har gjorts mot en rad banker och andra inblandade företag och bostäder i flera länder, bland annat 2016 mot SEB:s tyska huvudkontor i Frankfurt. Men det är oklart om någon anställd på SEB misstänks för brott.

ANNONS

Hundratals misstänkta

I fjol gick sex finansmän, som varit djupt involverade i verksamheten, med på att ge detaljerad information om uppläggen.

Även i München och Frankfurt utreder åklagarmyndigheten misstänkta aktieutdelningsupplägg som gäller en rad banker. I Frankfurt delgavs sex personer i våras misstanke om skattebrott.

Hundratals personer vid banker rapporteras misstänkas för brott i härvan.

De första tyska rättegångarna väntas hållas i början av 2019.

Yacht i Dubai

Sett till folkmängd är Danmark såvitt känt värst drabbat. Där blev statskassan bestulen på omkring 18 miljarder kronor innan hålet täpptes till 2015.

Danska skatteverket driver nu ett 50-tal rättsfall i USA mot 277 fonder som användes som verktyg i svindleriet. Den misstänkte huvudmannen bor i Dubai där han har sin yacht och lyxvilla. Han hävdar att han bara utnyttjade ett kryphål.

En tjänsteman på danska skatteverket skötte utbetalningarna och misstänks nu för sin roll i bedrägerihärvan.

I flera andra länder pågår utredningar på tidigare stadier.

TT

ANNONS