EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager berättar om sin uppgörelse med Gazprom.
EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager berättar om sin uppgörelse med Gazprom.

Inga EU-böter för Gazprom

Statskontrollerade ryska energijätten Gazprom slipper EU-böter efter löften om mer jämbördiga priser och slopat förbud mot vidareexport.

ANNONS
|

EU-kommissionen har nått en överenskommelse med Gazprom som därmed avslutar den tvist som Bryssel haft med bolaget.

- I dag har kommissionen beslutat om att lägga på Gazprom ett antal krav, till förmån för miljoner av europeiska konsumenter och europeiska företag, konstaterar EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager på en presskonferens i Bryssel.

EU har oroats över bolagets prissättning i flera östeuropeiska länder och dess förbud mot vidareförsäljning av gasen. Sedan Gazprom accepterat att göra en rad ändringar riskerar dock bolaget inte längre att bötfällas med motsvarande upp till tio procent av sin omsättning.

ANNONS

Moskva välkomnar

Utredningen av Gazprom har pågått i sju år och avslutningen välkomnas nu även i Moskva.

"Dagens beslut är det mest förnuftiga för att hela den europeiska gasmarknaden ska fungera väl", säger företagets vice vd Aleksandr Medvedev i ett uttalande, enligt Reuters.

De nya villkoren för Gazprom gäller i åtta år. Om inte bolaget följer uppgörelsen kvarstår hotet om tioprocentiga böter.

Försvarar bötesfrihet

Margrethe Vestager försöker samtidigt lugna de röster i östra Europa som gärna sett hårdare tag mot det ryska bolaget.

- Böter hade inte fått oss att nå alla våra mål i det här fallet. Vi kan bara se till att Gazprom vidtar positiva åtgärder för att integrera isolerade gasmarknader om Gazprom lovar att göra det. Och vi kan bara erbjuda Gazproms kunder effektiva rättigheter att få ner sina priser om vi binder Gazprom till en strukturerad process, säger konkurrenskommissionären i Bryssel.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Gazprom

Gazprom är ett av världens största energiföretag, med omkring en halv miljon anställda och kontroll över 17 procent av världens totala gasfyndigheter. Namnet kommer från ryskans gazovaja promysjlennost – gasindustrin. Huvudägare är den ryska staten, med kontroll över 50,23 procent av aktierna.

Företaget skapades 1989 genom en ombildning av Sovjetunionens dåvarande ministerium för gasindustrin, Mingazprom. Dåvarande styrelseordföranden Viktor Tjernomyrdin blev sedermera mångårig premiärminister i Ryssland.

Sedan 2001 är Aleksej Miller vd. Styrelseordförande sedan 2008 är tidigare premiärministern Viktor Zubkov. Båda kommer från S:t Petersburg och arbetade med nuvarande presidenten Vladimir Putin på stadens borgmästarkontor i början av 1990-talet.

ANNONS