IMF har utvärderat svensk politik. Arkivbild.
IMF har utvärderat svensk politik. Arkivbild.

IMF: Bort med ränteavdragen

Den expansiva penningpolitiken i Sverige måste fortsätta till dess att det sker en varaktig ökning av inflationen. Och ränteavdragen på bostadslån måste bort, skriver Internationella valutafonden (IMF) i ett utlåtande om svensk ekonomi.

ANNONS
|

"Räntehöjningar bör övervägas först när det finns tecken på att inflationen har en varaktig uppåtgående trend", skriver IMF, efter sin årliga översyn av svensk ekonomi.

IMF håller fast vid sina tidigare rekommendationer till Sverige. Det handlar till exempel om slopade ränteavdrag och en avreglering av hyresmarknaden. IMF vill se att Finansinspektionens förslag om striktare amorteringsregler införs så snabbt som möjligt, för att mota riskerna på bostadsmarknaden.

Stor omsorg

Finansminister Magdalena Andersson (S) beskriver frågan om avtrappade ränteavdrag som hypotetisk just nu.

- Om frågan blir aktuell måste det naturligtvis ske med stor omsorg om de hushåll som skulle påverkas och givetvis också med kompensatoriska åtgärder.

ANNONS

- Det är inte så att den här frågan bara kan diskuteras i samband med att man diskuterar bostadspolitik. Den kan ju naturligtvis diskuteras enskilt eller i samband med skattefrågor i stort, tillägger hon.

TT: Finns det någon särskild skatt du kan tänka dig koppla ett sänkt ränteavdrag till?

- Vi är inte där. Du ställer frågor för långt fram i processen. Vi är inte i en sådan process i dagsläget, säger Andersson.

Avreglering

IMF:s ekonomer är i rapporten kritiska mot att det trots det kraftigt ökade byggandet inte finns tillräckligt med bostäder med lägre hyror. I sammanhanget efterlyser de, som vanligt, också en avreglering av hyresmarknaden.

Magdalena Andersson säger efter att ha tagit del av kritiken att Sverige nu har det högsta bostadsbyggandet sedan miljonprogrammets dagar.

- Men det är ju, som IMF påpekar, också viktigt att det byggs lägenheter till hyror som man kan hyra med normala inkomster och inte bara lyxiga bostadsrätter.

ANNONS

En avreglering av hyresmarknaden tror Andersson dock inte på.

- Att höja hyrorna är ju inte något som underlättar för människor att komma in på bostadsmarknaden, säger hon.

TT

ANNONS