Donald Trump, med vicepresident Mike Pence bakom sig, talar i Vita huset på måndagen.
Donald Trump, med vicepresident Mike Pence bakom sig, talar i Vita huset på måndagen.

Handelskriget rycker allt närmare

Ett regelrätt handelskrig mellan världens två största ekonomier kan bryta ut om ett par veckor. Inför första skottsalvan hotar president Donald Trump med tullar på i princip all import från Kina, om kineserna inte viker sig.

ANNONS
|

Marknaden bävar. Såväl dollarn som den kinesiska yuanen föll på valutamarknaden efter Donald Trumps nya tullhot. Shanghaibörsen, som tappat en femtedel av sitt värde sedan januari, föll samtidigt nästan fyra procent till den lägsta nivån på två år.

Första skottsalvan

Fredagen den 6 juli planerar Trumpregeringen att avlossa första skottsalvan i vad allt fler bedömare beskriver som ett handelskrig, som riskerar att spåra ur och slå mot världshandeln och den globala konjunkturen.

Det handlar om 25-procentiga USA-tullar på kinesiska varor för 34 miljarder dollar. En andra skottsalva med tullar på varor för 16 miljarder är också förberedd av Trumpregeringen.

ANNONS

- Då har man gått in i ett stadium av någon slags handelskrig, säger Frédéric Cho, oberoende rådgivare med fokus på Kina.

Kinas svar är att omgående införa motsvarande tullar på USA-varor. Detta har retat upp Donald Trump, som därför har gett ett nytt uppdrag till sitt handelsdepartement i Washington, som nu ska ta fram en ny lista på kinesiska varor för 200 miljarder dollar som kan få tioprocentiga tullar i framtiden.

Om Kina besvarar även detta med tullar hotar Trump med ännu en runda USA-tullar på kinesiska produkter för 200 miljarder. Det skulle innebära att nästan all kinesisk export till USA har fått nya tullar.

Slår tillbaka

Kinas handelsdepartement kallar det senaste beskedet från Trump för utpressning, i strid mot tidigare uppgörelser mellan ländernas regeringar.

"USA har initierat ett handelskrig och brutit mot regelverket på marknaden, och det skadar inte bara de kinesiska och amerikanska befolkningarnas intressen utan hela världens", skriver departementet i ett uttalande.

Departementet tillägger att Kina kommer att slå tillbaka.

Det skarpa tonläget ingår i ett spel mellan världens två största ekonomier och bakom kulisserna pågår samtidigt förhandlingar mellan tjänstemän på lägre nivå, enligt Frédéric Cho.

ANNONS

- Det är därför man inte ska ta allt Trump säger ordagrant. Det är förhandlingstaktik, säger han.

Svårare att kontrollera

Cho räknar trots allt med att ett fullskaligt handelskrig mycket väl kan gå att undvika, redan före eller kort efter första skottsalvan den 6 juli.

- Men det förutsätter att båda parter är kyliga och fokuserar på den bilaterala handelsfrågan. Blandar man in säkerhetspolitiska och geopolitiska frågor om Kinas närvaro i Sydkinesiska havet då kan det bli svårare att kontrollera, säger han.

Han tror samtidigt att det hårda tonläget i handelsfrågor mellan Kina och USA framöver är här för att stanna. Det har sitt ursprung i att Kina på allvar börjar utmana USA på den globala ekonomiska arenan.

- De retoriska brösttonerna, åt båda hållen, det får vi vänja oss vid. Konkurrensen blir allt tydligare de emellan. Det är ett tillstånd vi får vänja oss vid.

ANNONS
TT

Fakta: USA-tullar på Volvobilar från Kina

Trumpregeringen presenterade i slutet av förra veckan en tvåstegsraket av tullar på kinesiska varor. Den första omgången träder i kraft den 6 juli, då 818 kinesiska varor för 34 miljarder får en 25-procentig tull. Tv-apparater, medicinsk utrustning och delar till luftkonditioneringsanläggningar har undantagits, men det kommer att slå mot bilar från bland annat Volvo- och GM-fabriker i Kina.

Ytterligare en lista på kinesiska varor som kan få tullar på 25 procent har tagits fram på 284 produkter för 16 miljarder dollar.

Kinas regering har svarat med en lista på 659 amerikanska varor för 50 miljarder dollar, inklusive sojabönor och bilar, som om USA inför sina tullar får 25-procentig tull.

USA:s president Donald Trump motiverar sina åtgärder med att Kina inte har visat tecken på att ändra sig när det gäller hanteringen av vad han beskriver som stöld av upphovsrättigheter och teknik från USA. Han vill med tullarna också minska USA:s underskott i handeln med Kina på 376 miljarder dollar.

Källor: Reuters, Vita huset

ANNONS