TEK till nytta för halländskt näringsliv. Här är medarbetarna på TEK, från vänster Robert Hagman, Jaana Miettinen, Paulin Rubensson, Anneli Bengtsson och Sten Liljedahl samt nyanställda Anneli Thim (infällda bilden). Bild: TEK Kompetens
TEK till nytta för halländskt näringsliv. Här är medarbetarna på TEK, från vänster Robert Hagman, Jaana Miettinen, Paulin Rubensson, Anneli Bengtsson och Sten Liljedahl samt nyanställda Anneli Thim (infällda bilden). Bild: TEK Kompetens

TEK Kompetens firar med att växa

TEK Kompetens har blivit något av en institution i halländskt näringsliv. Genom omfattande utbildningsprogram inom kompetensutveckling och branschöverskridande nätverk har den länsomfattande verksamheten stor betydelse för framför allt tillverkningsindustrin men växer också bland företag i tjänstesektorn. 20 år har gått sedan starten. I dag har TEK Kompetens hela 360 medlemsföretag och har sammanlagt investerat drygt 13 miljoner kronor i yrkesinriktade gymnasieprogram i Laholm, Halmstad, Falkenberg och Varberg.

ANNONS
|

TEK Kompetens har utvecklats och förändrats genom åren. Tidigare i år firade man 20-årsjubileum på Slottsmöllans Företagscentrum i Halmstad.

– Trenden är att lära av varandra genom nätverk, där utbyte av erfarenheter och kunskaper leder till kompetensutveckling inom ramen för vår verksamhet, säger Sten Liljedahl, vd för TEK Kompetens numera med kontor i både Halmstad och Varberg.

TEK och Kompetensutveckling Varberg, bildat 2001, har gått ihop och bildat TEK Kompetens.

– Unikt för oss är att vi i dag har ett 40-tal nätverk i gång där representanter från en rad olika branscher möts minst fyra minst gånger om året, fortsätter han. Som exempel kan nämnas att vi har nio nätverksgrupper med vd:ar som träffas regelbundet. Vi har även branschöverskridande nätverk bestående av ekonomichefer, personalchefer och UH-chefer, för att nämna några exempel.

ANNONS

– Sammanlagt har vi 500 aktiviteter, utbildningstillfällen och nätverksmöten varje år.

Företagsspecifika och skräddarsydda utbildningar är ett signum för TEK (Teknik och kompetenscentrum) som startades 1996 på initiativ av Anders Stegmark. Idén är att samordna och erbjuda företagsmedlemmarna utbildningar på hemmaplan, för att öka effektiviteten och hålla nere kostnaderna vid förkovran och kompetensutveckling.

– Tankesättet är genialiskt, affärsidén och utbildningsprogrammen har blivit en riktig fullträff, konstaterar Sten Liljedahl, som övertog ansvaret 2011, när Stegmark välförtjänt blev aktiv pensionär.

Det har alltid funnits ett behov av att träffa likasinnade. Behovet blir allt större av ett forum där man kan utbyta erfarenheter och dryfta gemensamma problem.

I dag finns det 360 medlemsföretag, varav faktiskt snart hälften är tjänsteföretag. Kompetensutveckling behövs inom alla näringslivets områden.

– Målsättningen är att under 2017 nå en siffra på 400 medlemsföretag, som betalar en årsavgift för att vara anslutna och kan erbjuda en rad utbildningspaket, skräddarsydda för just deras verksamhetsområde, påpekar han.

Överskottet från TEK:s hela verksamhet investeras i de yrkesinriktade gymnasieprogrammen, vilket innebär en kompetensutveckling inför rekrytering av personal. I runda tal handlar det om drygt en halv miljon kronor, som årligen investerats till gymnasiala utbildningar i Halland.

TEK Kompetens är en organisation för hela Halland, med kontor i Halmstad och Varberg, och omsätter cirka 13 miljoner kronor. TEK, som står för tillgänglighet, enkelhet och kvalitetssäkring, bedrivs i nära samarbete med IUC, Industriellt Utvecklingscentrum i Halland, som arbetar med att hemföra utvecklingsmedel för att bidra till projekt och andra stöd åt företag i Halland (gemensam serviceavgift). TEK:s syfte är att skapa en långsiktig gemensam bas med IUC för att säkerställa kompetensutveckling av halländska företag.

ANNONS
ANNONS