Internationellt framgångsrik. Lagafors i Laholm, som tillverkar hygienutrustning åt livsmedelsindustrin, gör affärsmässig succé i Tyskland. Magnus Elmblad, vd sedan 2005, har nyligen tecknat ett mångmiljonavtal med storföretaget SIG Combibloc på diskanläggningar till deras mjölkfyllningsutrustning.
Internationellt framgångsrik. Lagafors i Laholm, som tillverkar hygienutrustning åt livsmedelsindustrin, gör affärsmässig succé i Tyskland. Magnus Elmblad, vd sedan 2005, har nyligen tecknat ett mångmiljonavtal med storföretaget SIG Combibloc på diskanläggningar till deras mjölkfyllningsutrustning.

Storkund till Lagafors – affärssuccé i Tyskland

Hemvävt och långsiktigt. Det är framgångsmodellen för Lagafors Fabriks AB som fortsätter på den inslagna vägen med tillverkning på hemmaplan för att nå internationell affärssuccé. Laholmsföretaget har tecknat avtal med tyska jätten SIG Combibloc, världens näst största tillverkare av mjölkfyllningsutrustning, som på två år kan innebära en 50-procentig ökning av omsättningen, till uppåt 60 miljoner kronor. – Det ger en bra skjuts i verksamheten, men vi föredrar att skynda långsamt, säger Magnus Elmblad, ödmjuk vd på Lagafors.

ANNONS
|

Blott Sverige svenska krusbär har.

Uttrycket myntades av 1800-talsförfattaren Carl Jonas Love Almqvist och överensstämmer med delar av svensk industri, som halländska Lagafors, som till skillnad mot många andra väljer att upprätthålla den blågula ingenjörskonsten och hantverket och inte förlägger sin tillverkning till låglöneländer.

– Vi värnar om den lokala kompetensen och anser att högkvalitativa produkter vinner i längden och även har de största konkurrenskraftiga fördelarna, inte minst på den tyska marknaden där vi är starka, säger Magnus Elmblad.

Lagafors är etablerat som en av världens skickligaste tillverkare av hygientekniska produkter, som mobila högtryckstvättar och diskanläggningar åt livsmedelsindustrin. Bland många namnstarka kunder och varumärken kan nämnas Nestlé, Carlsberg, Arla, Scan, Ikea och Coca-cola men även mindre aktörer som Korvpojkarna.

ANNONS

– Kött och charkuteribranschen, som kräver ”tung” rengöring, utgör basen i vår verksamhet, säger Magnus.

Lagafors svarar för utveckling och har den kunskap som krävs för att konstruera produkter av högsta hygienstandard. Företaget har ingående samarbete med halvdussinet lokala underleverantörer som utför svetsarbeten, bockning och metallbearbetning.

– Det är vi själva som svarar för konstruktionerna, efter egna ritningar, samt slutmontering och kvalitetskontroll, förutom försäljning och teknisk service ute på fältet, säger Magnus Elmblad.

Lagafors växer framför allt i utlandet och har återförsäljare i 25 länder. Tyskland är marknaden med störst potentialer för tillväxt. Internationaliseringen sammanfaller med att Johan Cavalli, sedan 2007, är ensam ägare. Han har internationell erfarenhet, bland annat från Tetra Pak-koncernen, och det är detta som ligger till grund för det globala genombrottet.

För fem år sedan startade Lagafors ett bolag även i Tyskland med fyra medarbetare, som resulterat i 15 återkommande kunder, bland annat till frysanläggningar. Nyligen skrevs dessutom ett avtal med SIG Combibloc, som är världens näst största tillverkare av mjölkfyllningsutrustning, efter Tetra Pak. Det kommer att genera stora intäkter, kanske så mycket som uppåt 15–20 miljoner kronorbara inom de närmaste två åren.

– Den tyska marknaden ger oss stora möjligheter att öka försäljningen. Vi gör därför en fokuserad satsning, som förhoppningsvis, inom en inte allt för avlägsen framtid, kan leda till en mångdubbel ökning av omsättningen, säger Magnus Elmblad, vd på Lagafors.

ANNONS

FAKTA: Lagafors Fabriks AB

Grundat: 1962.

Ägare: Johan Cavalli.

Anställda: 22, varav fyra i Tyskland.

Verksamhet: Konstruerar och säljer rengöringsutrustning till livsmedelsindustrin.

Omsättning: 40 miljoner kronor.

Resultat: Cirka fyra procent.

6 viktiga årtal

1962: Lagafors Fabriks AB grundas i Laholm.

1988: Företaget flyttar till Nyby Industriområde.

2004: Nya långsiktiga ägare. Johan Cavalli tar över tillsammans med Mats Dörring.

2009: Skapar en utökad internationell plattform med utrustning till OEM-kunder.

2011: Startar bolag äveni Tyskland, Lagafors GmbH, med fyra anställda.

2014: Verksamheten flyttar till nya lokaler på Nyby (före detta Butler).

ANNONS