Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

Kontorstryck – litet bolag som går för högtryck i ombyggt garage

Det blir inte alltid som man tänkt sig. Ibland blir det bättre. Jörgen Liljedahl hade ingen erfarenhet av tryckeribranschen när han 1985 fick anställning på Just Nu-tryck Halmstad. Tio år senare öppnade han eget tryckeri, handelsbolaget Kontorstryck, hemma i garaget. Genom offsettryck med beprövad teknik, varvad med mer modern digital teknik, har han och sambon, Maria Karlsson, funnit sin egen lilla nisch, som gör duon till en uppskattad aktör på den lokala marknaden.

Källaren, garaget eller ett överblivet rum. För småskalig eller begränsad företagsamhet har utrymmet mindre avgörande betydelse.

– För oss är det här perfekt, säger Jörgen Liljedahl och ser sig runt omkring i den lilla men väl disponerade lokalen där han och hans sambo sedan många år bedriver sitt familjeföretag.

Garaget och förrådsbyggnaden på villatomten i Norra Utmarken i Halmstad är ombyggda till ett mini-tryckeri, beläget bara tiotalet meter från boningshuset och intilliggande egna fastigheter. Praktiskt och tillräckligt.

– Men det gäller att skilja på jobb och fritid, säger Maria Karlsson. Vi försöker hålla vissa arbetsrutiner och inte jobba för mycket övertid eller springa över till arbetsplatsen för att ”bara jobba en liten stund”.

– Fast särskilt på sommaren är tillgänglighet bra och då är det skönt att ta en liten tupplur i hängmattan efter lunchen, tillägger Jörgen och sneglar ut mot trädgården.

Kontorstryck har funnits sedan 1994. Företaget drivs med små medel och en delvis äldre maskinpark, som genom offsettryck (en färg eller flera) som lämpar sig särskilt bra för små serier och få färger, som kuvert, brevpapper, visitkort och självkarboniserade block för följesedlar. Företagets äldre arbetsmetod varvas och kombineras med laserteknik och digitaltryck, som är en modernare men investeringsmässigt mer kostsam modell. Affischer, planscher, foldrar och broschyrer är andra exempel på produkter som lämnar stilfulla avtryck och levereras från den familjära och gula fastigheten invid gårdsplanen.

– Vår styrka är att vi kan använda oss av bägge teknikerna och därmed hitta olika målgrupper och utföra tjänster åt kunder från olika branscher. Vi har ett brett kundspektra av både privatpersoner och företag och fungerar även som underleverantör åt andra tryckerier.

Händighet är en god egenskap i verksamheter där maskinteknik ingår. Jörgen Liljedahl har ett genuint intresse för fordon i allmänhet och motorer/maskiner i synnerhet. Därmed också en förmåga att reparera och lösa eventuella praktiska problem, som kan uppstå inom tryckpressteknik, som kontorsoffset. Maria Karlsson, sprungen ur mytomspunna Gnosjö med dess riksbekanta entreprenörskap, sadlade om från barnskötare till självlärd originalare med layoutkunskaper inom programvaror som Illustrator och Indesign.

– Vi kompletterar varandra bra, både i jobbet och bredvid, å andra sidan har vi inte heller så stora anspråk, säger de självironiskt.

Efter en yrkesmässig bakgrund som bilförsäljare och i sportbutik hamnade Jörgen i tryckeribranschen, 1985. Just Nu-tryck, riksomfattande kedja med snabba leveranser, tillhörde de ledande i branschen men försvann från Halmstad i mitten på 90-talet.

– Då valde jag att köpa loss några av maskinerna och bestämde mig för att starta eget. Det har jag aldrig ångrat, säger han.

Sedan dess går Jörgens maskiner för högtryck – i egen regi.

MEST LÄST