Från cykelproffs till vd på stålbolag

En gång i tiden tillhörde Michael ”Roddarn” Andersson den absoluta världseliten i landsvägscykling och skördade mängder med medaljer under många år. I dag är han en slipad affärsman som genom målinriktat arbete har gått från det ena toppjobbet till det andra.

ANNONS
|

– Det är tveklöst att min idrottsbakgrund präglar min personlighet. Jag strävar alltid efter att göra förbättringar och det har i mångt och mycket gjort att jag har uppnått det jag har gjort hittills i affärsvärlden, säger Michael ”Roddarn” Andersson .

Efter 15 år som proffscyklist bestämde han sig för att lägga idrottskarriären på hyllan. 35 år gammal lämnade han proffsstallet Mercatone Uno och världseliten med en imponerande meritlista i bagaget. Under sina år som aktiv har han bland annat deltagit i OS vid tre tillfällen (1992, 1996 och 2000) och erövrat ett VM-silver i tempolopp (1999). Att han dessutom är ensam i världen om att ha vunnit etapploppet Postgirot Open tre gånger (1991, 1992 och 2001) skvallrar om en talang utöver det vanliga.

ANNONS

– När jag började tävlingscykla kom jag från ingenstans och klev rakt in i världseliten. Samma år tillhörde jag landslaget och blev tia på lagtempo-VM i Österrike, berättar Michael.

Men helt novis vad gäller konditionsidrott var han inte. Smeknamnet ”Roddarn” har sin helt naturliga förklaring…

– Jag blev intresserad av rodd som sjuåring och slutade när jag hade fyllt 18 år. Under den perioden var jag förhållandevis framgångsrik och vann bland annat sju SM-guld. I cykelvärlden visste ingen vem jag var och då blev det ”den där roddarn”.

I dag lever Michael Andersson ett mer ordinärt liv på ett torp i Oskarström utanför Halmstad. Han arbetar som vd på tre bolag ägda av stålkoncernen Tata Steel (Norsk Stål Tynnplater AS, Norsk Stål Tynnplater AB och Halmstad Steel Service Centre AB) och har med sin målmedvetenhet och vilja att hela tiden förbättra gjort en framgångsrik resa även i affärsvärlden.

– Några år efter cykelkarriären fick jag jobb som säljare på Corus Byggsystem AB som senare köptes upp av Tata Steel. Efter kort tid blev jag befordrad till säljchef och inom ett år satt jag som vd, förklarar han.

Så småningom kom erbjudandet om att jobba som Directors strategic business development för Tata Steels division för byggsystem i Europa. Michael Andersson nappade och blev placerad på huvudkontoret strax utanför Amsterdam.

ANNONS

– Det var både spännande och lärorikt men jag var på resande fot nästan hela tiden. Efter fyra år kände jag att jag ville hem igen och tillbaka till ett vd-jobb i en mindre organisation. Jag fick möjlighet att axla rollen som vd på Norsk Stål Tynnplater och pendlade veckovis till Fredrikstad under en period innan jag till slut hamnade i Halmstad igen. Nu är min uppgift att se över Tata Steels verksamhet i både Sverige, Danmark och Norge.

Michael Andersson berättar att han gärna tar sig an nya utmaningar i livet och att han drivs av att hela tiden sträva efter att nå längre.

– Det finns så klart ett starkt tävlingsinslag även i affärsvärlden, jag vill utveckla mig själv för att bli bättre än andra och det är samma sak inom cykelsporten. Men den fysiska och psykiska belastningen som det innebär att prestera på absolut maxnivå i en av världens hårdaste professionella sporter finns knappast i näringslivet, säger Michael och fortsätter:

– Ett vanligt arbetsliv är ingenting jämfört med att tävla på den nivån i den typen av idrott.

Lite om: Michael Andersson

Ålder: 50.

Yrke: Vd på Tata Steel.

Bor: På ett torp i Oskarström utanför Halmstad.

Familj: Hustrun Birgitta samt barnen Caroline och Andreas som båda är duktiga ungdomscyklister.

Fritid: Ordförande och ledare i Halmstad Cykelklubb.

ANNONS