Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

Från börsnoterat bolag till ideell fotbollsförening

Klivet från finanschef och vd i nöjesbranschen till klubbchef i en idrottsförening är inte så stort som man kan tro. Det handlar i grunden om underhållning i båda fallen och parallellerna är flera. Hemma på Örjans vall kallas regissören för tränare, scenen består av en gräsmatta och artisterna är fotbollsspelare. Genom tillsättandet av Susanne Nilsson, 51, som verksamhetsansvarig har allsvenska Halmstads Bollklubb skaffat sig en nyckelspelare även utanför planen.

Efter mer än två decennier inom nöjesbranschen har den fotbolls- och hästtokiga falkenbergaren sadlat om.

Susanne Nilsson var från 1996 till 2014 med kreativa uppslag och finansiella kunskaper högst delaktig i utvecklingen av 2Entertain (före detta Nöjespatrullen), från ett företag med fem anställda och en omsättning på 20 miljoner kronor till en börsnoterad miljardkoncern, Moment Group (tidigare 2E Group), med verksamheter och artister över hela världen.

Den ”affärsresan” i näringslivet inger respekt och är minsann inget man skojar bort, hur roliga artister och shower man än producerat.

Åren med 2Entertain följdes av en period hos Krall Entertainment som bland annat driver konsertturnén Diggiloo.

– Nu är det Halmstads Bollklubb som gäller, säger hon. Jag brinner för fotboll och HBK är min klubb sedan barnsben. När jag och brorsan var små och bodde i Kvibille fick vi varje år av våra föräldrar ett abonnemangskort till Örjans vall som julklapp. Det var stort. Vi satt på första parkett, jublade och klappade våra händer redan under de första guldåren, 1976 och 1979. På den tiden hette lagets stjärnor Hasse Selander, ”Svängsta” Larsson, Sigge Johansson, ”Lie” Larsson och Bosse Mattsson. Men även Janne Jönsson, dagens tränare, fanns med i bilden redan då.

– Underhållning live är oslagbart som upplevelse och en av många gemensamma nämnare som delas av nöjesbranschen och idrotten, tillägger hon.

Susanne är en energisk och positiv person. Hennes utstrålning och munterhet smittar av sig på omgivningen. Det i kombination med hennes kunskaper inom ekonomi låg till grund för att hon en dag värvades från revisorsjobbet på Ernst & Young och KPMG, till att bli ekonomichef hos tvillingproducenterna Bosse och Janne Andersson på dåvarande Nöjespatrullen i Falkenberg.

– Jag hade en del förbättringsförslag och synpunkter på deras bokslut så till slut tyckte de att jag skulle ta hand om hela den ekonomiska biten.

Resten av det bolagets utveckling är faktiskt ett stycke svensk nöjeshistoria.

Sedan i höstas är Susanne Nilsson klubbchef i Halmstads BK, välkänd fotbollsförening på toppnivå vars sportsliga meritlista är lång med bland annat fyra SM-tecken och internationella framgångar. Föreningen äger två driftsbolag, HBK Elitfotboll AB och Kombihallens Ekonomiska förening (66 procent). Susanne är vd och sportkontoret består av sex medarbetare. Genom ett samarbetsavtal är sponsor- och försäljningssidan outsourcad till franskägda Lagardère, med tre medarbetare med nära koppling till Halmstad.

HBK har genomlidit ett stålbad, både sportsligt och ekonomiskt. I dag omsätter man drygt 40 miljoner kronor med ett svagt men dock plus.

Som klubbchef vill Susanne utveckla bland annat den kommersiella sidan med event och publikrekrytering och förbättra samarbetet med alla intressenter, som spelare, medlemmar, supportrar, företag och kommunen.

– Precis som i ett pussel är alla bitar lika viktiga, poängterar hon. HBK är inte bara en elitinriktad förening utan också en stor organisation med pojk- och flicklag, ledare, och damlag. Vi har cirka 400 barn och ungdomar med träningskort, där de äldsta åldersgrupperna är med i elitförberedande verksamhet. Utan alla ideella insatser på olika nivåer, inte minst vid våra egna evenemang, skulle verksamheten inte fungera.

Kontrasten är inte så stor mellan att verka i ett börsnoterat bolag och en ideell förening.

– Så är det, jag vet, skrattar Susanne, som själv har erfarenheter av att stå och sälja korv eller popcorn vid både små och stora evenemang.

Hennes egen fotbollskarriär blev kort. Som kvick, men liten och ganska tunn ytter i Kvibille BK:s flicklag stötte hon på patrull i form av fysiskt starkare motståndare.

– Jag var ofta småskadad och blev till slut uppmanad av min mamma att ägna mer tid åt ridsporten i stället och så blev det. Hästintresset har jag burit med mig hela livet. Eftersom jag har tre egna hästar och får jobba med fotboll på heltid, lever jag i den bästa av världar. Dessutom lever jag ihop med en man som också är fotbollsnörd.

”Hur är det att vara kvinnlig klubbchef i en mansdominerad bransch?” är en av de vanligaste frågorna hon fått sedan hon tillträdde tjänsten i HBK. Ingen annan svensk elitfotbollsförening har en kvinnlig klubbchef.

– Fast egentligen har jag inte reflekterat över om det är en fördel eller en nackdel att vara kvinna och ha den här posten. Fotbollen är som sport könsneutral. Som inom de flesta verksamheter förordar jag en mix av allt, både när det gäller områden som nationalitet och ålder, tjej eller kille. En bra blandning är hälsosam för alla organisationer och ger dynamik åt verksamheten. Grunden för föreningsarbetet ligger i alla ideella insatser som görs av ledare, föräldrar och andra som gillar HBK. Kan HBK bidra till mångfalden genom att ha en kvinnlig klubbchef så är det i mina ögon bara positivt.

In på livet: Susanne Nilsson, klubbchef Halmstads BK

Ålder: 51.

Familj: Bengten (Bengt Göran) Bengtson.

Bor: Villa i Ringsegård Falkenberg, och ett hästtorp utanför Falkenberg.

Husdjur: Tre hästar (Xavi, Demona och Bianca), elva hönor, två hundar (Basko och Tessley) samt en katt (Grålle).

Kör: VW Tiguan (snart), just nu Passat.

Gör: Klubbchef/vd i Halmstads Bollklubb med driftbolag.

Fritiden: Hästar och fotboll.

Favoritmat: Allätare men äter gärna wallenbergare med potatismos och ärtor.

Favoritdryck: Coca-cola.

Ser helst på tv: Fotboll från olika ligor.

Läser: Kriminalromaner.

Bästa semesterresan: Monte Isola i italienska Lombardiet, nordost om Milano, är en pärla vi gärna återvänder till.

Beskrivs dig själv med tre ord: Positiv. Målmedveten. Nyfiken.

Detta visste du (kanske) inte om Susanne: Gillar att sjunga, har aktivt medverkat i körer som Collegium Musicum och Ars Cantus.

 

Fakta: Tre (särskilt) betydelsefulla medmänniskor

Familjen. Mamma, pappa och brorsan har alltid funnits i min närhet och betyder fortfarande mycket för mig, liksom givetvis Bengten, min sambo och livskamrat, som är den som står mig närmast. Utan honom och hans stöd hade jag inte kunnat jobba med det jag gjorde och gör.

Tvillingarna. Bröderna Brothers, nöjesproducenterna Bosse och Janne Andersson, är både mina vänner och tidigare kolleger (2Entertain). De lockade över mig från revisionsbranschen och jag fick vara delaktig i skapandet av ett litet nöjesimperium. Bägge har fungerat som inspiratörer och vi har haft väldigt roligt ihop. Det har vi för all del fortfarande, när vi träffas.

Mentor/koncernchef. Har haft flera personer som yrkesmässigt inspirerat och coachat, både i styrelserummet och i andra sammanhang. Just nu är det största stödet HBK:s styrelse med styrelseordförande Tony Karlsson i spetsen.

MEST LÄST