Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Trio bakom tillväxt. National Gummi växer både genom förvärv och satsningar på hemmaplan. Bröderna Rössel, från vänster Johan, Tom och Claes, förvaltar och utvecklar familjeföretaget i Trönninge söder om Halmstad. Bild: Kent Johansson
Trio bakom tillväxt. National Gummi växer både genom förvärv och satsningar på hemmaplan. Bröderna Rössel, från vänster Johan, Tom och Claes, förvaltar och utvecklar familjeföretaget i Trönninge söder om Halmstad. Bild: Kent Johansson

Fördel, National!

National Gummi AB växer. Både nationellt och internationellt. Det ansedda familjeföretaget har på senare år gjort en rad intressanta förvärv av likasinnade bolag, som gör att koncernen snart uppnår en total omsättning på en halv miljard kronor. Vidare har man ett tradingbolag i Kina. Ett nytillskott gör att National i höst dessutom utvidgar den befintliga anläggningen utanför Halmstad, en budgeterad investering på tvåsiffrigt miljonbelopp.

National har vind i seglen. Det drygt 75-åriga företaget leds i en platt organisation av tredje generationen Rössel, som består av bröderna Tom, 52 år, vd och försäljningschef, Johan, 50, export och försäljning, samt Claes, 46, ekonomichef.

Genom en kombination av framsynthet och offensiv läggning har National stått stadigt genom alla konjunktursvängningar som följer inte minst med affärsgrenen automotive, tillverkning åt fordonsindustrin, som i dag svarar för ungefär 50 procent av företagets omsättning. Resterande del består av kunder inom bygg-, energi-, shipping-, gruv- och industrisektorn.

Ungefär 25 procent av Nationals produktion går på export, företrädesvis inom automotive, till kunder i norra Europa.

– Vi känner oss starka och tillsammans med personalen ser vi med tillförsikt mot framtiden och företagets fortsatta utveckling, säger Tom Rössel.

Nationals verksamhet i Trönninge har på senare tid förstärkts genom två förvärv i mångmiljonklassen, dels Jaba Group AB, dels DX Plastic AB.

– Det handlar om två etablerade företag som tillverkar komponenter och produkter som både breddar och kompletterar vårt befintliga utbud, förklarar Claes Rössel.

– Förvärven ingår i en fortskridande tillväxt och ger oss en större palett som ökar vår konkurrenskraft och gör oss mer attraktiva på kundmarknaden, säger Johan Rössel.

Jaba Group AB är ett företag specialiserat på formning av textil, mineral och polyesterfiber och arbetar som underleverantör av kundspecifika lösningar. Kunderna finns framför allt inom områdena automotive och möbelindustri. Företaget har de senaste åren expanderat och flyttat fram sina positioner inom respektive område, både ur ett nationellt och internationellt perspektiv. National äger 90,9 procent av företaget. Resterande del ägs av en av de tidigare delägarna, Magnus Arkholm. Jaba Group finns i Högsäter i Dalsland, har 50 anställda och en omsättning på cirka 150 Mkr.

DX Plastic AB är specialister på extrudering inom plast. Största kunderna finns inom industri och medical. National äger 100 procent. Bolaget finns i Bredaryd, har 16 anställda och en omsättning på 25 miljoner kronor.

Ännu en stor affär står för dörren hos expansiva National Gummi.

– Det handlar om en business inom området automotive som blir ett tillskott och som ökar vår närvaro på den internationella marknaden, säger Tom Rössel. Nysatsningen innebär att vi gör investeringar i både nya maskiner och nybyggnationer.

– Vår senaste största investering var på 35 miljoner kronor, 2009, då vi byggde en ny blandningsavdelning.

Företaget investerar även i personalfrämjande insatser och är tidigare omskrivna för sin egen idrottshall, med gym, och ökad timpeng för medarbetare som motionerar regelbundet. Nu bygger man även en egen bana för den populära racketsporten padel, enbart tillgänglig för företagets anställda.

Game, set, match till National!

Fakta: National Gummi AB

Plats: Trönninge, strax söder om Halmstad.

Grundat: 1941.

Ägare: Bröderna Tom, Johan och Claes Rössel.

Verksamhet: Extrudering och bearbetning av gummiprofiler samt konfektionering, det vill säga stansning, sågning och vattenskärning av både mjuka och hårda material.

Anställda: 165.

Omsättning: cirka 300 miljoner kronor.

Övrigt: National Gummi AB ingår i Recawi Holding som även omfattar företagen Jaba Group AB, DX Plastic AB och National Plast AB

MEST LÄST