Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Kvinnligt ledarskap. Ellinor Blomdahl, marknadschef, och Nina Andersson, vd, tillhör frontfigurerna i expansiva Blomdahl Medical AB, ett företag som exporterar varor till ett 30-tal länder och bara har kvinnor på avlöningslistan. Bild: Kent Johansson
Kvinnligt ledarskap. Ellinor Blomdahl, marknadschef, och Nina Andersson, vd, tillhör frontfigurerna i expansiva Blomdahl Medical AB, ett företag som exporterar varor till ett 30-tal länder och bara har kvinnor på avlöningslistan. Bild: Kent Johansson

En unik tillverkare av hudvänliga smycken

Ska man vara fin får man lida pin!? Nä, glöm det! Med medicinsk öronhåltagning och hudvänliga smycken från Blomdahl Medical AB behöver man inte ”lida pin” genom att riskera att drabbas av nickelallergi eller komma i kontakt med andra hälsofarliga ämnen. Halmstadföretaget har etablerat sig även på den internationella marknaden och har ett unikt varumärke i gränslandet mellan skönhet och hälsa. Blomdahl utmärker sig också genom att vara ett bolag med för närvarande bara kvinnliga medarbetare.

Blomdahl Medical AB surfar framgångsrikt vidare på hälsovågen. Det välrenommerade familjeföretaget visar stark tillväxt och exporterar sina hudvänliga smycken och håltagningsprodukter till återförsäljare i 30-talet länder.

Vid fjolårets lokala näringslivsgala tilldelades Blomdahl priset Halmstad Global Award för sina internationella framsteg.

– Sverige och Europa är fortfarande den dominerande marknaden samtidigt som vi har en global spridning med ökad försäljning i Asien, Nordamerika och Australien, säger Nina Andersson, vd, och Ellinor Blomdahl, marknadschef och svärdotter till en av företagets grundare.

Bolaget startades 1985 av Lars Blomdahl och hans son Karl Blomdahl. Lars, med sin erfarenhet inom medicinteknik, var med och utvecklade instrument och en aseptisk metod för medicinsk öronhåltagning. Senare tillkom även hudvänliga smycken i form av örhängen, ringar, armband och halsband. Företaget ägs i dag av Karl Blomdahl, som för två år sedan överlämnade vd-posten till Nina Andersson.

– Genom att alla våra produkter tillverkas i vår egen anläggning i Halmstad har vi en unik kvalitetssäkring, som ingen annan i branschen. Våra produkter utvecklas i samråd med hudläkare. På så vis kan vi garantera att våra smycken inte innehåller ämnen som nickel, kadmium och bly, som i andra fall är vanligt förekommande i smycken. Vi har egen avancerad utrustning som gör att vi kan kontrollera råmaterialets beskaffenhet, så att våra komponenter inte är hälsofarliga eller irriterar huden, säger Nina.

– Ingen ska behöva riskera hälsan för skönhetens skull, tillägger hon.

De material som används mest är plast (mer specifikt, medicinsk plast) och ren medicinsk titan. Parallellt med det patenterade sättet att ta hål i öronen, utan att kunden ska behöva oroa sig för exempelvis nickelallergi, designar Blomdahl egna smycken, som levereras och säljs i förseglade askar, så kallade Clean Pack.

– Vi säljer cirka en miljon håltagningskassetter om året medan antalet sålda hudvänliga smycken till återförsäljare är ungefär hälften, avslöjar Ellinor Blomdahl. Verksamheten blir större och större men vi växer inte snabbare än att vi kan uppfylla våra kvalitetskrav och säkerställa kontrollen av alla våra produkter, som spårbarhet ända ut till konsumentledet.

Blomdahl Medical har de senaste åren upplevt en tioprocentig ökning och har för närvarande en omsättning på cirka 50 miljoner kronor. Den moderna anläggningen på Flygstaden har varit i bruk sedan 2011. Nu förbereds en utbyggnad av lager- och logistikverksamheten.

Personalstyrkan på 36 personer består uteslutande av kvinnor.

– Det är inget självändamål, poängterar Nina Andersson. När det gäller rekrytering vänder vi oss inte bara till kvinnor. Det har bara blivit så. Det finns många män i våra nätverk av leverantörer och kunder. Men just nu är vi faktiskt bara kvinnliga medarbetare, som är väldigt engagerade i sina roller och värnar företagets utveckling och ambitioner om ständiga förbättringar

– Vi brukar säga att kraften kommer inifrån. Det betyder att vi som jobbar här älskar vackra smycken och är stolta över att göra skillnad, att tillverka produkter som inte är hälsofarliga utan kan bäras av alla.

Fakta: Blomdahl Medical AB

Exporterar till 30-talet länder

Samtliga anställda är kvinnor

Tillväxt med tio procent/år

MEST LÄST