Bli företagare i ung ålder – framgångsrecept för Gzim Ramadani

Att starta eget och ta över en hel salong som 19-åring är inte så vanligt, men för Gzim Ramadani var det en fantastisk möjlighet.

ANNONS
|

– Många kanske är rädda i den åldern att göra något, men bor man hemma så är det mycket lättare. Jag kunde fokusera mer på att få kunder och på kunderna, sägerGzim Ramadani.

I dag har han haft salongen öppen i tio år. Gzim fick erbjudandet att ta över salongen när förra ägaren dog. Maken till kvinnan som drivit salongen hade läst om Gzim i Hallandsposten där han hade berättat att hans dröm var att han en dag också skulle öppna en egen salong.

– Det var inte tanken att jag skulle ha en salong så fort, det var precis efter min utbildning och jag höll på med mitt gesällprov samtidigt, förklarar han.

ANNONS

Ett halvår efter att han tog över öppnade han en nyrenoverad salong. Det var dock bara några få kunder som stannade kvar, något Gzim tror beror på att det var stängt så länge som ett halvår. De flesta hann leta upp en ny frisör på den tiden. Han menar att hans styrka hela tiden har varit att han inte behövt leva med pressen att han måste skaffa kunder för att överleva. Han bodde fortfarande hemma hos sina föräldrar när erbjudandet om att starta eget kom.

– Salongen har betytt enormt mycket och varit mitt liv i tio år. Den är som mitt lilla barn som en dag kanske kan stå på egna ben och drivas vidare av anställda. Den har hjälpt mig att utvecklas, säger Gzim och fortsätter:

– Jag la krut på att utveckla företaget långsamt och stabilt. Den basen gjorde att jag kan ha ett bättre företag i dag tror jag. Kvaliteten kanske inte hänger med om man har pressen att ha mycket kunder. Mitt fokus var att varje kund skulle lämna nöjd.

Gzim Ramadani hade lite pengar undansparat och lånade en del av sina föräldrar när han startade upp. Företaget drivs som en enskild firma och han har fått lära sig företagandet genom åren.

ANNONS

– Jag har lärt mig ansvar och att bemöta kunder. Jag hade inte mycket erfarenhet, bara från mina praktiker.

Salong Update ligger på Stationsgatan och Gzims kunder har uppskattat det lugn de fått när de har suttit i stolen hos honom i stället för mitt i stressen i centrum. Men i och med att nya resecentrum byggs, har Gzim stort hopp till att det ändå ska bli mer att göra i salongen. Samtidigt är han tydlig med att lugnet och den personliga kontakten inte kommer att tummas på.

– Jag har funderingar. I och med nya resecentrum kommer det att bli ännu mer liv och rörelse här och då kommer det förmodligen krävas mer personal. Då blir salongen ännu mer central än för tio år sedan när den öppnade. Jag funderar på att utöka från en anställd till någon mer. Men jag vill inte att vi är för många, då blir det för stökigt här inne och för lite lugn och ro för kunderna, säger Gzim.

ANNONS