Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Ljud och ljus. Petter Stark och Johan Höglund är de drivande krafterna bakom teknikföretaget Audio & Lights, som hyr ut både kompetens och utrustning till alla tänkbara publika evenemang. Bild: Patrik Ljungman
Ljud och ljus. Petter Stark och Johan Höglund är de drivande krafterna bakom teknikföretaget Audio & Lights, som hyr ut både kompetens och utrustning till alla tänkbara publika evenemang. Bild: Patrik Ljungman

Audio & Lights hörs mer än de syns

Enklare ljudanläggningar till bröllopsfesten eller avancerad scenteknik till större sport- och nöjesevenemang. Audio & Lights är teknikföretaget från Halmstad som hyr ut skräddarsydda ljud- och bildlösningar till kunder över hela Sverige.

Sedan sex år tillbaka driver Johan Höglund och Petter Stark teknikfirman Audio & Lights Group i lokaler på Slottsmöllan i Halmstad där även Audio & Lights Rental har sin bas.

De båda bolagen, som tillsammans omsätter 5,5 Mkr (2016), har ett tätt samarbete med nöjesarrangörer och jobbar främst med att leverera tekniska lösningar vid olika publika evenemang.

Rockabilly Night, Funkismello, militära VM i livräddning, otaliga företagsevent och norska Russefirandet är några exempel på evenemang där Audio & Lights Group har haft ett finger med i spelet.

– Man kan säga att vi står på flera ben. Vi tillhandahåller teknisk utrustning och personal vid konserter, mässor, konferenser och invigningar, men vi installerar också ljud- och ljusanläggningar i allt från offentliga miljöer till spinningsalar och nattklubbar. Man kan komma hit och hyra ett par högtalare till en privat fest men Audio & Lights är mycket mer än så, förklarar Johan Höglund, företagets vd och huvudägare.

Han berättar att verksamheten i mångt och mycket bygger på relationer och starka nätverk. Och är det något som Johan har i bakfickan så är det ett stort kontaktnät. Redan 1998 startade han Smak Produktion som till en början hyrde ut DJ:s och trubadurer till fester. Så småningom började företaget även hyra ut teknik och 2011 grundades Audio & Lights i syfte att bryta isär verksamheten och fokusera på de tekniska lösningarna.

– De senaste två-tre åren har förfrågningarna ökat och vi märker hela tiden att ett bra jobb med en nöjd kund genererar fler uppdrag. Därför är det otroligt viktigt att leverera det man har lovat. Vi samlar hela tiden på oss nya erfarenheter som vi tar med oss till nästa jobb. Med nätverk och ”bananskal” hamnar man ofta på spännande platser, säger Johan Höglund och får medhåll av kollegan och delägaren Petter Stark.

– Det här är en ganska stängd värld, är man inte i branschen så vet man inte vad som händer bakom kulisserna. Vi är en liten teknikfirma men vi har varit med och gjort betydligt större grejer än någon liknande firma i närområdet.

Genom åren har Audio & Lights investerat stora summor i teknisk utrustning i takt med att uppdragen har trillat in. I dag har de bildskärmar, lampor, ljudsystem och annan scenutrustning för evenemang upp till 6 000 personer. Vid större evenemang från

10 000 personer och uppåt använder de sig av samarbetspartners.

– För tre år sedan fick vi hyra mycket teknik men nu är vi i stort sett självgående och äger det mesta själva. Men eftersom vi hela tiden vill göra ännu större jobb så ställs vi inför samma frågeställning igen: Hyra eller investera? Förra året valde vi att investera närmare en miljon kronor i ny scenutrustning, säger Johan och fortsätter:

– Jag är entreprenören som känner folk och skapar kontakter medan Petter är mer eftertänksam och tänker långsiktigt. Vi är en superbra kombo.

Artikeln publicerades ursprungligen i Hallands Affärer.

MEST LÄST