Efterfrågan på solenergi är stor. Lars Jacobsson, här vid en solparabolanläggning i Arizona, vill storsatsa – något som kan ge 30 nya jobb i Halmstad där ett kunskapscentrum planeras.
Efterfrågan på solenergi är stor. Lars Jacobsson, här vid en solparabolanläggning i Arizona, vill storsatsa – något som kan ge 30 nya jobb i Halmstad där ett kunskapscentrum planeras.

30 nya jobb på gång i Halmstad

Göteborgsbaserade företaget United Sun Systems planerar att starta produktion i Halmstad och företagets ägare tror att 30-talet nya jobb skapas. – Vi vill bygga ett kunskapscentrum i Halmstad för utveckling av solkraftverk, säger ägaren och styrelseordföranden Lars Jacobsson.

ANNONS
|

United Sun Systems utvecklar solkraftverk där varje system består av en stålkonstruktion med paraboler och en stirlingmotor. Just stirlingtekniken är nyckel i projektet och, enligt Lars Jacobsson, kostnadsmässigt oslagbar när det gäller produktion av solkraftverk.

– Vi samarbetar med uppfinnaren Lennart Lundström i Halmstad som har mångårig erfarenhet av arbete med stirlingmotorer. Det är en teknik som funnits länge och ofta förknippas med biltillverkning och jag tror att Lundström har varit med i 80 procent av alla stirlingprojekt i världen.

Stirlingmotorn anses vara den kritiska komponenten i projektet och United Sun Systems har ett avtal som ger ensamrätt att producera solenergi med hjälp av stirlingmotorer.

ANNONS

Enligt Lars Jacobsson saknas tillräcklig produktionskapacitet i världen för att möta efterfrågan på solkraftverk och han har därför stora planer när det gäller tillverkning.

– Det finns ingen billigare solbaserad energikälla och vi ser att det finns en enorm efterfrågan runt om i världen.

Efter att ha tagit ett par order har United Sun Systems säkrat ett första kapitaltillskott på 30 Mkr.

– Vi vill växa under kontrollerade former. Samtidigt finns stort intresse från en rad investerare som vi för diskussioner med. Inom kort reser vi exempelvis till Jungfruöarna för samtal med miljardären Richard Branson om eventuellt delägarskap. Hit, till Bransons ö Necker Island, går också de första leveranserna av solkraftverk.

I Halmstad har sökandet efter lämplig personal redan inletts och på sikt kan det bli aktuellt att rekrytera 30-talet personer.

– Antalet baserar jag på tidigare erfarenheter, säger Lars Jacobsson. 2006 startade jag ett annat bolag i energisektorn, Cleanergy i Åmål, som i dagsläget sysselsätter 50-talet kvalificerade montörer och ingenjörer.

Om Halmstad är tänkt som centrum för en mindre motorproduktion så är planerna desto större i Göteborg där man hoppas förvärva mark och bygga upp en fabrik.

– Eftersom vi är svenskar ser vi gärna att produktion hamnar i Sverige. Vi har pratat med politiker i Göteborg, men många visar intresse och leverantörer finns runt om i världen. Solkraftverken består bland annat av stora speglar och byggandet av dessa vill vi ha så nära marknaderna som möjligt. Jag kan tänka mig 10 000-tals solenergianläggningar i till exempel Mellanöstern men även Nevada- och Gobiöknen.

ANNONS

ANNONS