Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180102-akassa-590397_se.hp_1.jpg
Protester mot försämringarna i a-kassan 2006. Arkivbild.

Höjd a-kassa drabbar miljontals

Flera av de större a-kassorna höjer avgiften från årsskiftet. Bland annat får 700 000 akademiker höjd a-kasseavgift. Medlemmar i Sekos arbetslöshetskassa kan däremot se fram emot ett billigare skydd mot arbetslöshet.

Fem av de 27 a-kassorna ändrar avgiften från årsskiftet, visar TT:s sammanställning. Bland annat höjer den största av dem, Akademikernas a-kassa, den månatliga avgiften med tio kronor till 110 kronor för de 700 000 medlemmarna.

Orsaken är de arbetslösas högre genomsnittliga ersättning, enligt Akademikernas a-kassa.

Journalisterna får samtidigt se sin a-kasseavgift höjas med en tia till 145 kronor i månaden.

Även de stora a-kassorna, Kommunals och IF Metalls, gör mindre höjningar, tre respektive två kronor mer i månaden till 108 och 118 kronor i månaden för enskilt anslutna.

Men de som också är med i facket kan räkna med ett rejält plåster på såret när fackavgiften återigen blir avdragsgill från halvårsskiftet, vilket motsvarar i snitt runt en hundralapp i månaden.

Men det finns även en a-kassa, Sekos, som sänker avgiften från årsskiftet, 15 kronor lägre till 149 kronor i månaden för den som inte är kollektivt ansluten till facket.

Fakta: Så finansieras a-kassan

Arbetslöshetsersättningen finansieras av den arbetsmarknadsavgift som arbetsgivare betalar till staten samt av arbetslöshetskassornas betalning av finansieringsavgift, som landar på medlemmarnas månadsinbetalningar.

Källa: IAF

MEST LÄST