Högre vinst för Vattenfall – fortsätter spara

Vattenfall höjer vinsten under årets andra kvartal och bolaget hoppas på kommande utdelning till staten. Men besparingarna fortsätter.

ANNONS
|

Statliga energijätten Vattenfall redovisar en nettovinst på 2,1 miljarder kronor för andra kvartalet i år. Motsvarande period i fjol redovisade bolaget en förlust på 5,8 miljarder kronor.

- Vi levererar ett stabilt nettoresultat, det är betydligt bättre än förra året. Men vi brukar normalt också titta på det underliggande löpande resultatet och även där ser vi en förbättring, säger Magnus Hall, vd på Vattenfall, till TT.

ANNONS

Det underliggande rörelseresultatet ökade till 4,9 miljarder kronor, från 3,7 miljarder kronor i fjol. Den totala omsättningen under kvartalet sjönk till 29,3 miljarder, från 30 miljarder kronor ett år tidigare.

Ändrat riskprofil

TT: Är du nöjd?

- Det blir alltid fel när man säger att man är nöjd. Men framför allt är det stabiliseringen vi vill se, och det som har drabbat oss tidigare år har varit väldigt stora nedskrivningar efter stora förändringar på elpriserna. Vi ser att de riskerna är mycket mindre nu, säger Magnus Hall och utvecklar:

- Vi har ändrat riskprofil. Vi har sålt av brunkolet, det var en stor riskfråga. Vi har fått energiöverenskommelsen som ger stabilitet för våra svenska verksamheter.

Vid sidan av det har Vattenfall gjort den sista inbetalningen till en fond kopplad till kärnkraftsavvecklingen i Tyskland. Där har nu tyska staten tagit över ansvaret. Vattenfall har totalt betalat in 17 miljarder kronor.

ANNONS

Men Vattenfall ska fortsätta spara. Exempelvis lägger bolaget ut vissa verksamheter inom HR, finans och inköp på entreprenad. Totalt berörs cirka 500 personer i Tyskland, Nederländerna och Sverige av omorganisationen under de kommande två åren.

Dessutom ska Vattenfall spara pengar på den tyska vattenkraftverksamheten.

Hoppas på utdelning

TT: Finns det något som oroar?

- Mest orolig är man för om det kommer in en väsentlig förändring i konjunkturen, säger Magnus Hall.

TT: Det har talats om utdelning från Vattenfall till staten nästa år, vet du något där?

- Vet gör jag inte, men vårt mål är absolut att vi ska göra det, säger Magnus Hall.

TT

Vattenfalls delår i siffror

Vattenfall redovisar en nettovinst på 2,1 miljarder kronor för andra kvartalet 2017. Motsvarande siffra förra året var en förlust på 5,8 miljarder kronor. Det underliggande rörelseresultatet ökade till 4,9 miljarder kronor, från 3,7 miljarder kronor i fjol. Omsättningen under kvartalet sjönk till 29,3 miljarder, från 30 miljarder kronor 2016.

Källa: Vattenfall

ANNONS