Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Handelsbanken visar siffrorna för första kvartalet.

  Högre kostnader pressar Handelsbanken

  Högre kostnader pressar Handelsbankens vinst som faller och dessutom var något lägre än väntat. Helt enligt plan, enligt vd Anders Bouvin, men aktien rasar.

  Handelsbanken redovisar en rörelsevinst på 5 161 miljoner kronor för första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 5 347 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

  Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 5 249 miljoner kronor. Sämre än väntat alltså och aktien rasar 5–6 procent.

  - Vi fortsätter att växa, vi gör bra affärer och vi har låga kreditförluster, sammanfattar vd Anders Bouvin i en kort TT-intervju.

  Han är särskilt nöjd med utvecklingen i Sverige vad gäller tillväxten, men kostnaderna ökar snabbare än intäkterna.

  - Det hänger ihop med att vi växer och investerar, vi har stor ökning av affärsvolymerna. Även ökade regelverkskrav och omställningen i Storbritannien påverkar, säger Bouvin.

  På den skakiga svenska bostadsmarknaden är Bouvin också nöjd med bankens utveckling.

  - Vi fortsätter att ta marknadsandelar.

  Han tycker inte att banken agerat annorlunda eller blivit hårdare i utlåningen till kunder som vill ha bostadslån på en marknad som präglats av relativt kraftigt fallande priser. Men utlåningen till byggbolag som velat bygga nya bostadsrätter har gått ner, enligt Bouvin.

  Bankens räntenetto steg till 7 648 miljoner kronor, jämfört med 7 081 miljoner samma period förra året. Provisionsnettot ökade samtidigt med fem procent till 2 461 miljoner kronor.

  Totalt ökade intäkterna med tre procent medan kostnaderna ökade med elva procent.

  Kreditförlusterna sjönk från 196 miljoner till 153 miljoner kronor.