Här är gratisapparna som hjälper dig få koll på pengarna

ANNONS
|

Den digitala revolutionen har snabbt gjort det betydligt enklare att få full koll på hushållsekonomin. Som du ser här bredvid finns det appar som hävdar sig kunna hjälpa dig med allt från att säga upp dyra abonnemang till att bli en mästersparare. För att använda fler av dem behöver du dock släppa in dem i din mobilbank – om en app ska kunna berätta hur mycket du köper till exempel mat eller kläder för varje månad måste den ju gå igenom dina transaktioner. Att tillåta det kan kännas obehagligt – med rätta, enligt Anne-Marie Eklund Löwinder på Internetstiftelsen i Sverige, IIS.

ANNONS

"Får väga nyttan mot riskerna"

– Du vet inte oftast inte hur säkerheten kring den här typen av tredjeparts-tjänster ser ut. Om de inte har egna avtal med bankerna kan du också, när du ger dem tillgång till dina bankuppgifter, bryta mot ditt avtal med banken. Jag skulle fundera på hur viktigt det är att ha den här typen av tjänster – själv känner jag inget behov av det. Man får väga nyttan mot riskerna, säger hon.

Om en hackare tar sig in i tjänsterna skulle de, enligt säkerhetschefen, exempelvis kunna stjäla känslig finansiell information om dig och hota att sprida den, eller eventuellt skapa egna mellankonton i tjänsten, dit pengar kan flyttas. Hon råder också den som ändå vill ladda ner apparna, att noggrant läsa igenom licensavtalen.

– Kontrollera att företagen inte friskriver sig från allt ansvar om någonting händer, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Lovar hög säkerhet

Företagen bakom tjänsterna hävdar i de allra flesta fallen att de har "samma säkerhet" som din vanliga bank. Tink skriver till exempel att deras tjänst har "högsta bankstandard", är verifierad av "världens ledande aktör inom säkerhet och förtroende på nätet" och att all kommunikation mellan tjänsten och din webbläsare är krypterad med "256-bitars Extended Validation SSL" Sparappen Dreams menar att deras " säkerhetssystem uppfyller samma krav som andra svenska banker" och att "all information skyddas av stark kryptering för att ytterligare försvåra för dataintrång"

ANNONS

– Det är svårt att kontrollera den typen av påståenden. Alla banker har sin egen arkitektur, som de själva byggt upp - det går därför inte att säga att man har samma säkerhet som bankerna. Däremot använder man kanske samma standarder, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Fixa bankärenden hemma

Hon tycker även att man bör tänka mer på it-säkerhet vid vanliga bankärenden i telefonen.

– Människor sitter i dag var som helst, uppkopplade på öppna nätverk, och gör sina bankärenden i telefonen. Om någon obehörig tar sig in på nätverket kan de komma över till exempel lösenordet till ditt bank-id - om de därefter går förbi dig och snor telefonen är det inte svårt att ta reda på ett personnummer och sen kan de logga in på din internet-bank. Det är bättre att alltid göra sina bankärenden hemma, på sitt eget låsta nätverk, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Fakta: Sex gratisappar som hjälper dig få koll på ekonomin

  1. Tink går igenom dina inkomster och utgifter, kategoriserar dem och sammanställer allt i prydliga diagram. I slutet av månaden får du en rapport där du kan se exakt hur mycket du lagt på till exempel mat, kläder, restaurangbesök och boende. Mina Utgifter gör ungefär samma sak, men kostar 20 kronor att ladda ner.
  2. Om du efter den genomgången tycker att exempelvis mobilabonnemanget är orimligt dyrt kan du ladda ner Mina tjänster. Appen, utvecklad av ett Göteborgsbolag, sammanställer alla dina avtal av olika slag och jämför dem med andra alternativ. Om du hittar ett billigare elavtal eller mobilabonnemang kan du också byta till det genom appen.
  3. Matkostnaderna kan du möjligtvis få ner genom appen Matpriskollen. Tjänsten visar veckans rabatter hos olika matbutiker. Du kan ställa in vilken kommun eller vilken del av Göteborg du handlar i och också bevaka enskilda butiker för att få veta hur deras erbjudanden, uppdelat i olika kategorier, ser ut just nu.
  4. Vill du även bli bättre på att spara, kan Dreams kanske hjälpa till. Där kan du skapa ett sparkonto hos Ålandsbanken och lägga upp olika, enskilda eller gemensamma, sparmål – som en Italienresa eller en ny kyl. Appen berättar hur lång tid det tar att nå målet beroende på hur mycket du sparar varje vecka och ger dig också olika knep för att lyckas. Värt att tänka på är att Dreams sparkonto ger 0,1 procent ränta. Det är ju marginellt bättre än storbankernas lönekonton - men det finns också säkra sparkonton som erbjuder betydligt bättre ränta. (SBAB erbjuder till exempel 0,65 procent och Collector mellan 0,80 och 1,20 procent)
  5. Pensionen består av tre delar – allmän pension från staten, tjänstepension från jobbet och ditt privata pensionssparande. Det kan därför vara svårt att själv få överblick. Pensionsmyndighetens app Pensionsprognosen sammanställer allt och gör prognoser över din framtida inkomst.
  6. I myndighetens app Byta fonder kan du också enkelt se vilka premiepensionsfonder du har, jämföra hur de har gått och vilka avgifter de har - och naturligtvis byta dem mot potentiellt bättre alternativ.
ANNONS