Kalix löjrom utvinns ur siklöjan som fiskas i Bottenviken. Det är enbart rom från siklöja fiskad och bearbetad inom kommunerna Haparanda, Kalix, Luleå och Piteå som får kallas Kalix löjrom. Arkivbild.
Kalix löjrom utvinns ur siklöjan som fiskas i Bottenviken. Det är enbart rom från siklöja fiskad och bearbetad inom kommunerna Haparanda, Kalix, Luleå och Piteå som får kallas Kalix löjrom. Arkivbild.

Grossister håller på årets Kalix löjrom

Tillgången på siklöja har varit god, enligt fiskarna. Men än står det inte klart var priset på den dyrbara rommen kommer att landa. På Melanders fisk har man ännu inte kunna köpa in årets Kalix löjrom från grossisterna.

ANNONS
|

Årets fiske av siklöja, som bär på Kalix löjrommen, går mot sitt slut. Signalerna inför säsongen var dystra. Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) rekommenderade att fisket drastiskt skulle minska för att bevara beståndet.

God tillgång

Men när fisket drog igång i slutet av september konstaterade fiskarna att tillgången var god. Trots att man i år har dragit ner på både antalet fiskedagar och fisketimmar ser mängden ut att bli minst lika stor som förra året.

- Det är mer fisk i år. Totalmängden hittills i år ligger över eller i paritet med fjolåret. Då fick vi drygt 800 ton, säger Kjell Strömbäck, vice ordförande i Norrbottens kustfiskares producentorganisation.

ANNONS

Förra året blev fiskemängden mindre än beräknat och flera hundra ton lägre än året dessförinnan. Det fick priset att rusa. I grossistled steg priset på den eftertraktade rommen från omkring 1200 kronor per kilo till runt 2000 kronor i slutet på säsongen.

Och någonstans där väntas priset ligga, enligt Strömbäck.

Väntar på pris

Konsumenter får betala betydligt mer för de dyrbara gyllene kornen. Hos Melanders fisk, som driver ett antal restauranger och butiker, kostar ett hekto Kalix löjrom i dagsläget 430 kronor.

- Det verkar ha gått ganska bra i år. Jag tror inte att det kommer att stiga, förmodligen kommer det att gå ner litegrann, säger Inger Stridsberg som köper in Kalix löjrom på Melanders fisk.

Men årets fångst finns ännu inte i Melanders fiskdisk. Fisket avslutas i år den 24 oktober.

- Jag har inte kunnat köpa något ännu. De håller på det för att komma överens om ett pris, så att det inte ska bli som förra året när de (grossisterna) höll på och höjde och höjde, säger Inger Stridsberg.

ANNONS
TT

Fakta: Kalix löjrom

Siklöjan är en liten laxfisk som kan bli upp till 30 centimeter lång. En honlöja väger cirka 20–30 gram och bär cirka 3–5 gram rom. Storleken på äggen varierar under fiskeperioden och blir större mot slutet.

Siklöja finns i sött och bräckt vatten i Nordeuropa, i södra Sverige och östra Norrland. Den lever huvudsakligen i sjöar men trivs i Bottenvikens bräckta vatten.

År 2010 tilldelades Kalix löjrom en så kallad skyddad ursprungsbeteckning som är EU:s starkaste livsmedelsskydd.

Endast rom från siklöja fiskad och bearbetad inom kommunerna Haparanda, Kalix, Luleå och Piteå får kallas Kalix löjrom.

I år inleddes fisket den 23 september och pågår till den 24 oktober.

Källa: Nationalencyklopedin, Norrbottens kustfiskares producentorganisation (NKFPO)

ANNONS