Statsminister Stefan Löfven (S) besöker Volvo Group Trucks i Hagerstown, Maryland.
Statsminister Stefan Löfven (S) besöker Volvo Group Trucks i Hagerstown, Maryland.

Från Vita huset till fabriksgolvet

Först ett samtal på tu man hand med president Donald Trump – sedan provkörning av en ny lastbilsmodell.

ANNONS
|

Dagen efter det uppmärksammade mötet i Vita huset gav sig Löfven ut på Marylands vägar. Han tittade på fantasieggande forskningslabb på Astra Zenecas dotterbolag Medimmune i Gaithersburg och stod på fabriksgolvet på Volvo Group Trucks i Hagerstown. Men visiterna skedde i skuggan av oro för Trumps aviserade chockhöjning av tullavgifterna på stål (25 procent) och aluminium (10 procent).

Attackera tillsammans

- Om vi försämrar relationerna mellan EU och USA när vi snarare behöver förbättra dem ytterligare – det är ett orosmoln, det råder ingen tvekan om det, sade Löfven efter att han gått runt på Volvos jätteanläggning där lastbilar byggs.

ANNONS

TT: Hur ser du på ståltullsfrågan i dag, efter att EU kritiserat planerna ytterligare?

- Jag menar att vi (EU och USA) skulle hitta en dialog. Vi är överens om problemet, att det finns en överkapacitet av stål. Men det vore bättre om vi attackerade problemet tillsammans i stället för att höja tullar på respektive sida.

Vita huset väntas komma med ett definitivt besked om tullarna senare i veckan. I nuläget är det bara känt att Mexiko och Kanada kan komma att undantas från dem, om omförhandlingen av frihandelsavtalet Nafta – som USA har tagit initiativ till – färdigställs.

Trots handelsdiskussionen beskriver statsministern sitt USA-besök som en framgång. Han understryker det positiva i att relationerna mellan länderna stärks ytterligare, och säger att han vill sjösätta flera samarbeten, både ekonomiska och säkerhetspolitiska.

- Vi bygger tillit. Det kommer man långt med.

ANNONS

Hundratusentals jobb

Stefan Löfven fick också mycket beröm av president Trump, både för Sveriges säkerhetspolitiska insatser i bland annat Nordkorea och för landets ”fantastiska näringsliv”.

En grupp näringslivshöjdare var med på mötet i Ovala rummet och berättade bland annat om Sveriges jobbskapande investeringar i USA. Enligt en färsk rapport från Sveriges USA-ambassad skapar svenska bolag 360000 jobb i USA och närmare en miljon arbetstillfällen indirekt.

På Volvoanläggningen stod det klart att det också är vissa värderingar som exporteras. Företrädare för fack och HR-avdelningar berättade om omfattande satsningar på utveckling och vidareutbildning av arbetare – något som inte är helt vanligt i USA.

TT:s utsända, Maryland

Bakgrund: Flera hundra år av utbyten

De första svenska migranterna kom till delstaten Delawares stränder redan 1638 och på 1800-talet utvandrade flera hundratusen svenskar till USA. I dag beräknas miljontals svenskamerikaner leva på båda sidorna Atlanten.

Den 29 april 1818, för nästan 200 år sedan, presenterades USA:s första sändebud sina kreditivbrev i Stockholm, en ”minister” vid namn Jonathan Russel.

Relationerna mellan USA och Sverige beskrivs i dag som mycket goda och starka, av både det amerikanska och det svenska utrikesdepartementet.

Handeln mellan länderna är omfattande. Sverige och USA samarbetar även kring biståndsfrågor, försvar och säkerhetspolitik. Sverige är en så kallade EOP-partner till försvarsalliansen Nato och har bland annat bidragit till de USA-ledda insatserna i Afghanistan och Irak.

2013 besökte USA:s dåvarande president Barack Obama Sverige. Det var det första bilaterala besöket av en sittande president någonsin.

Senast en svensk statsminister var i Vita huset för ett möte med presidenten var i maj 2016, då den dåvarande presidenten Barack Obama bjöd in till ett nordiskt toppmöte. Även då var det Stefan Löfven som representerade Sverige.

Sedan Donald Trump tillträdde har han tagit emot såväl Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, Norges statsminister Erna Solberg samt Finlands president Sauli Niinistö i Vita huset.

Källor: Svenska och amerikanska UD, USA:s Sverigeambassad

ANNONS