Kaféer och restauranger söker mycket folk just nu inför sommaren, enligt Arbetsförmedlingen. Arkivbild.
Kaféer och restauranger söker mycket folk just nu inför sommaren, enligt Arbetsförmedlingen. Arkivbild.

Fortfarande god chans att få ett sommarjobb

För den som är sent ute finns det fortfarande goda chanser att få ett jobb över sommaren. Så här års drar många kaféer, butiker och restauranger igång sina rekryteringar.

ANNONS
|

Den som vill jobba men inte redan sökt sommarjobb gör bäst i att sätta igång – och det nu.

- Det är definitivt inte kört men det gäller att ta tag i det nu. I och med att det inte är lika många jobb ute så får man kanske vara mer flexibel med arbetstider och arbetsuppgifter, säger Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

ANNONS

De vanligaste sommarjobben finns inom vården, exempelvis jobb som undersköterska eller vårdbiträde. Där drog många arbetsplatser igång rekryteringen redan i början av året och många platser är fyllda. Behovet är dock fortfarande stort. I nästan alla Sveriges län är det vårdarbetsplatser, till exempel hemtjänsten och äldreboenden, som söker flest sommarjobbare.

- Om du är intresserad av jobb inom vården men inte har en utbildning så kan du höra av dig ändå till arbetsgivare. Det är svårt att fylla alla luckor med utbildad personal och då kanske du kan komma in och avlasta.

Våren innebär att det dyker upp mycket jobb inom service, när uteserveringar och kaféer ska bemannas.

- Det som kommer nu är butiker, restauranger, kaféer. Söker du jobb inom service finns det goda chanser att få jobb nu, säger Ellinor Wassberg.

TT

Här finns sommarjobben

Arbetsförmedlingens siffror för månadsskiftet mars–april visar att totalt 88382 sommarjobb anmälts. Det är drygt 6000 fler än samma period förra året.

Inom dessa yrken finns det ett stort behov av sommarjobbare i hela Sverige:

- Undersköterskor

- Vårdbiträden

- Personliga assistenter

- Restaurang- och köksbiträden

- Vårdare, boendestödjare

- Sjuksköterskor

- Butikssäljare

- Städare

- Lager- och terminalpersonal

- Maskinoperatörer inom olika typer av industri, exempelvis stål- och metall, pappersvaruindustri och livsmedelsindustri

Källa: Arbetsförmedlingen

ANNONS