Framtiden ser tuff ut för dieselbilar, enligt fordonsforskaren Mikael Wickelgren. Arkivbild.
Framtiden ser tuff ut för dieselbilar, enligt fordonsforskaren Mikael Wickelgren. Arkivbild.

Fordonsforskare: Dieselbilen dödsdömd

Den svenska bilförsäljningen är på väg mot ett nytt rekordår. Däremot tappar dieselbilar marknadsandelar, visar ny statistik. Enligt forskaren Mikael Wickelgren är det här ett av många tecken på en biltyp på dekis.

ANNONS
|

Rekordmånga bilar registrerades i Sverige för juni och för första halvåret 2017, enligt statistik från branschorganisationen Bil Sweden. Under månaden minskade däremot andelen dieslar av de totala nybilsregistreringarna till 51,5 från 54,1 procent, jämfört med samma period förra året.

Enligt Bil Swedens vd Bertil Moldén är det inget att haka upp sig på.

- Vi pratar fortfarande om en majoritet av dieslar. Dessutom kommer nya bränslen för dieselmotorer som hydrovegetabilisk olja att ersätta de äldre och mer miljöfarliga modellerna, säger han.

ANNONS

Hjälper inte

Men Mikael Wickelgren, fordonsforskare vid Högskolan i Skövde, tror inte att det kommer att hjälpa dieseln att behålla samma marknadsandel.

- Det är klart att man kan laborera med andra bränslen. Men ingen av de lösningarna har egentligen slagit igenom tillräckligt, säger han.

Enligt Wickelgren handlar det i slutändan om att förbränningsmotorer i dieslar är usla på att omvandla energin i bränslet till rörelseenergi.

- För dieselbilar omvandlas 30-40 procent till rörelseenergi medan motsvarande siffra för elbilar är 90 procent. I en överskådlig framtid kommer man knappast kunna utveckla en dieselmotor som effektivt kan omvandla energin i bränslet på liknande nivåer.

Politiska påtryckningar

Kritiken mot dieselfordons utsläpp av kväveoxider har också satt stora spår på politisk nivå. Redan nu har Oslo och Stuttgart infört tillfälligt förbjud mot dieselbilar för att stoppa akut höga och hälsofarliga luftföroreningar.

Ytterligare ett tecken på dieselns utveckling går att se på bilindustrin, enligt Wickelgren.

ANNONS

- Alla stora biltillverkare har fattat grejen och jobbar stenhårt för att elektrifiera bilar. Volvo har till exempel sagt att de ska presentera helelektriska bilar 2019. När man själva går ut med det är det ett tecken på att man svarar på kundens framtida förväntningar, säger han och fortsätter:

- Det kommer att bli svårt för dieselbilar att konkurrera på en marknad som ställer krav på energieffektivitet. Alla vet att dieseln kommer att dö ut. Det är mest en fråga om i vilken hastighet det kommer att ske.

TT

Fakta: Bilförsäljningen i juni

Under juni registrerades enligt Bil Sweden 38324 nya personbilar vilket är en ökning med 5,6 procent jämfört med samma månad förra året, då 36307 personbilar registrerades.

Hittills under året, perioden januari till och med juni, har 193530 personbilar registrerats vilket är 3,2 procent fler än motsvarande period förra året, då 187591 personbilar registrerades.

Tätplatsen bland personbilarna har Volvo S/V90 med 12580 registreringar, jämfört med 54 förra året, på andraplats finns Volvo XC60 11910 (6652) och på tredjeplats Volkswagen Golf 9249 (10626).

Försäljningen av lastbilar ökade också. I juni nyregistrerades 6353 lastbilar, en ökning med 21,2 procent. Försäljningen av lätta lastbilar upp till 3,5 ton ökade med 22,2 procent medan försäljningen av tunga lastbilar, över 16 ton, ökade med 9,4 procent.

Hittills i år har lastbilsregistreringarna ökat med 9,8 procent.

Källa: Bil Sweden

ANNONS