Skottlands försteminister Nicola Sturgeon. Arkivbild.
Skottlands försteminister Nicola Sturgeon. Arkivbild.

Folkomröstning i Skottland dröjer

Förberedelserna för en andra folkomröstning om skotsk självständighet läggs på is, meddelar Skottlands försteminister Nicola Sturgeon som företräder nationalistpartiet SNP.

ANNONS
|

Skälet uppges vara de stora förluster SNP gjorde i nyvalet i början av månaden då partiet förlorade mark gentemot de konservativa. I stället vill Sturgeon nu att en ny folkomröstning hålls våren 2019, då Storbritannien enligt planerna ska lämna EU.

Resultatet av det brittiska parlamentsvalet den 8 juni har "öppnat en möjlighet, om än liten, att en 'hård' brexit kan undvikas och att landet blir kvar i den inre marknaden", säger Sturgeon.

När Skottland röstade om självständighet från Storbritannien 2014 blev resultatet nej. Men en stor majoritet av skottarna röstade sedan för att stanna i EU, och många i området vill nu välja mellan London och Bryssel.

ANNONS

Storbritanniens premiärminister Theresa May – som måste ge sitt tillstånd till en eventuell andra folkomröstning — säger att Sturgeon "helt och hållet borde avskriva" frågan om självständighet.

- Jag tycker att väljarnas budskap var glasklart parlamentsvalet. Det är dags att vi i Storbritannien håller ihop, inte att vi drar åt olika håll, säger May.

TT-Reuters-AFP

ANNONS