Nu rasar boprisförväntningarna. Arkivbild.
Nu rasar boprisförväntningarna. Arkivbild.

Fler tror på dämpat bostadspris

Amorteringskravet sänker hushållens förväntningar om bostadspriser. Men en majoritet tror på fortsatt stigande priser.

ANNONS
|

Amorteringskravet tycks ha fått hushållen att sänka förväntningarna om bostadspriserna. SEB:s återkommande boprisindikator föll med hela 18 enheter jämfört med förra månaden. Av de tillfrågade hushållen tror en klar majoritet, 63 procent på fortsatt stigande bostadspriser det närmaste året. För en månad sedan låg den siffran på 76 procent. 14 procent tror på fallande priser, jämfört med nio procent förra månaden.

Störst är svängningen i Stockholm, där boprisindikatorn faller från 65 till 35 på en månad. En rekordstor nedgång som återspeglar kombinationen av höga priser och osäkerhet kring vad amorteringskravet ska innebära, enligt Jens Magnusson, privatekonom vid SEB. I Stockholm är prisuppgången på bostäder högst i landet och hushåll högt belånade.

ANNONS

- Då blir bostadsmarknaden känsligare för förändringar. Men nedgången i förväntningarna på bostadspriser är generell i alla regioner utom i den del av Svealand som inte inbegriper Stockholm, säger Jens Magnusson till TT.

Färre bostäder

Undersökningen visar vad folk tror om bostadspriserna om ett år, sedan är det en annan sak vad de faktiska priserna blir. Flera faktorer spelar in, som ränteläge och hög efterfrågan kombinerad med ett underskott på bostäder i många större städer, påpekar Jens Magnusson och medger att amorteringskrav och regelringar skapade för att kyla ner en het bostadsmarknad i större städer riskerar att bromsa marknaden på platser där ingen överhettning finns.

Lars–Erik Nykvist, vd vid Fastighetsbyrån, ser inga tecken på markanta förändringar i bostadspriser framöver.

- Bostadsmarknaden kan bli lugnare nu över sommaren, men det finns så mycket annat som styr människors boende. Det vi ser är att färre bostäder säljs, men det är ingen stor skillnad i pris, säger han.

ANNONS

Fakta: Amorteringskravet

Den senaste undersökningen bygger på 1000 intervjuer mellan 31 maj och 8 juni

Från den 1 juni i år ska nya bolån med belåningsgrad över 70 procent amorteras med minst 2 procent av ursprungligt lånebelopp varje år.

Lån som har under 70 procents belåningsgrad ska amorteras med minst 1 procent tills det de når belåningsgrad 50 procent.

Reglerna gäller bara nya bolån.

ANNONS