Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Tips om misstänkt brottslighet i byggbranschen ökade med närmare 25 procent under 2017 jämfört med ett år tidigare. Arkivbild.

  Fler misstänkta svartjobb i byggbranschen

  Brottsligheten inom byggbranschen ökar, visar en ny rapport från fackförbundet Byggnads.

  I fjol fick fackförbundet Byggnads Region Stockholm-Gotland och Stockholms Byggmästarförening via samarbetet Fair Play Bygg in 141 tips om misstänkt brottslighet i byggbranschen i Stockholms län. Det är en ökning med omkring 25 procent jämfört med 2016.

  Skattebrott vanligaste tipset

  Av de 141 upplysningar som kom in till samarbetet under förra året lämnades 55 stycken om misstänkt brottslighet över till olika myndigheter, däribland Ekobrottsmyndigheten, Arbetsmiljöverket, Skatteverket och kriminalpolisen.

  Bland de inkomna upplysningarna, från såväl byggnadsarbetare som företagare, handlade den vanligaste brottsmisstanken om skattebrott genom svartavlönad arbetskraft. Drygt 60 procent av de överlämnade tipsen berörde svartjobb.

  Svart arbetskraft

  En annan vanlig misstanke var kopplad till brott mot utlänningslagen. Enligt rapportmakarna går det hand i hand med svarta löner då personer utan arbetstillstånd i Sverige väljer att arbeta svart. Vidare skriver de att personer som saknar arbetstillstånd oftast kommer från länder utanför EU, exempelvis Kazakstan och Mongoliet.

  EU-medborgare överrepresenterade

  De inkomna tipsen pekar dock mot att den svartavlönade arbetskraften är som allra störst bland andra EU-medborgare, vanligtvis från Baltikum och länder i Östeuropa.

  "Att vissa företag tummar på – eller helt enkelt ger fan i – arbetsmiljö och säkerhet gör byggbranschen till en farligare bransch än den behöver vara. Och det snedvrider konkurrensen och gör det svårare för de schyssta företagen som bryr sig om sina anställda och som följer lagar och avtal", kommenterar Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.