Antalet anmälningar om misstänkta insiderbrott fortsätter att öka kraftigt. Arkivbild.
Antalet anmälningar om misstänkta insiderbrott fortsätter att öka kraftigt. Arkivbild.

Fler anmälningar om misstänkt insiderfusk

Antalet anmälningar om misstänkta insiderbrott ökar kraftigt. Under 2017 inkom 368 anmälningar till Finansinspektionen – nästan 70 procent fler än under föregående år

ANNONS
|

Cloetta, Hexagon och Fingerprint Cards. Det är några av de mest kända fallen under 2017 där det förekom misstankar om insiderbrott och som för Fingerprint också ledde till fällande dom.

Förra årets totala siffra befäster de senaste årens stigande trend med ett ökande antal anmälningar till Finansinspektionen (FI). Skälen till utvecklingen är flera, enligt finansinspektör Peter Hallström – men det beror dock inte nödvändigtvis på att det begås flera insiderbrott.

- Det finns flera nya noterade bolag, anmälningar får stor massmedial uppmärksamhet och börsen har gått uppåt, det finns en tendens att vid en börsuppgång så har det varit flera insideranmälningar, säger han.

ANNONS

Ökat kraftigt

Även när det gäller antalet misstänkta marknadsmanipulationer har det skett en kraftig ökning, från 148 anmälningar 2016 till 267 stycken under förra året.

Det är nu också ett år sedan en ny lag om marknadsmissbruk trädde i kraft där bland annat ansvarsfördelningen mellan Ekobrottsmyndigheten och FI förändrades och samarbetet mellan de båda dessutom fördjupades.

- Vi i Sverige har mycket pengar på aktiemarknaden och då är det viktigt att priserna är de rätta. Folk ska inte vara rädda för att placera sina pengar i aktier, säger Hallström.

Tydlig skillnad

När det gäller de båda typerna av anmälningar finns en tydlig skillnad.

- När det gäller misstänkta insiderbrott är det väldigt spretigt gällande små och stora bolag. Beträffande misstänkta marknadsmanipulationer är det oftast bolag där aktien har låg omsättning och kursen går upp och ned, säger Peter Hallström.

TT

ANNONS

Fakta: Insiderhandel under 2017

Under förra året uppmärksammades flera fall av misstankar kring insiderbrott. Här är några:

Cloetta

Flera personer med ledande befattningar sålde av aktier i Cloetta strax före det att konfektyrbolaget vinstvarnade. Försäljningarna ledde till en förundersökning av Ekobrottsmyndigheten. Även en extern advokatbyrå lät göra en utredning som dock inte visade på att några fel hade begåtts.

Hexagon

Under hösten har en rättegång pågått i Oslo mot Hexagons vd Ola Rollén gällande misstankar om insiderinformation i samband med handel i biometribolaget Next. Dom har ännu inte fallit.

Fingerprint Cards

Två tidigare styrelsemedlemmar i biometriföretaget dömdes i juli till fängelse för grovt insiderbrott. De dömdes även till näringsförbud i fem år och skyldighet att betala tillbaka vinsterna från affärerna.

Fortnox

Huvudägaren och styrelseledamoten i mjukvaruföretaget Fortnox döms för grovt insiderbrott i december till villkorlig dom och samhällstjänst.

Fakta: Anmälningar rapporterade till FI

Antal anmälningar om olika misstänkta ärenden som har inkommit till Finansinspektionen de senaste åren:

ANNONS