EU:s budgetregler ska inte skötas hipp som happ, slår finansminister Magdalena Andersson (S) fast vid sin ankomst till Bryssel. Arkivbild.
EU:s budgetregler ska inte skötas hipp som happ, slår finansminister Magdalena Andersson (S) fast vid sin ankomst till Bryssel. Arkivbild.

Finansministern: Regler ska följas

Hipp som happ ska inte vara ledord när det gäller att följa EU:s tuffa budgetregler, påpekar finansminister Magdalena Andersson (S) för sina kollegor i Bryssel.

ANNONS
|

- När de har skrivit att de tycker att euroländerna i stort sett ska följa tillväxtpakten tycker jag det är ett oroande tecken. Jag tycker att man ska hålla regler – det här låter lite mer som hipp som happ, sade finansministern på väg in till tisdagens möte med sina EU-kollegor.

Andersson stör sig på EU-kommissionens ord från mitten av november, då man presenterade sin ekonomiska höstprognos och samtidigt öppnade för att det räcker med att "i stort sett" uppfylla budgetkraven.

ANNONS

- Vi har de här reglerna av en anledning, nämligen att vi har bestämt dem tillsammans för att vi tror att de är bra för jobb och tillväxt. Och det är heller inte så att det går bättre för de länderna som inte håller sig till reglerna – utan tvärtom. De länder som lever efter reglerna har hög sysselsättning och lite bättre tillväxt, sade Andersson.

OK för investeringar

Samtidigt gladdes hon ändå över att euroländernas finansministrar vid sitt möte i måndags valde en betydligt striktare linje och endast uppmuntrade regeluppfyllande länder som Tyskland, Nederländerna och Luxemburg att satsa mera, som ett sätt att få igång ekonomin.

Fast även där manar Sverige till försiktighet.

- Man ska komma ihåg att Tyskland har en hög statsskuld, på över 80 procent av BNP, sade Andersson.

Tisdagens finansministermöte i övrigt gav bland annat klartecken om en förlängning av kommissionsordförande Jean-Claude Junckers stora investeringsfond Efsi.

ANNONS

Trögt om FTT

Dessutom gavs en kort information från de tio länder som på egen hand vill införa en finansiell transaktionsskatt (FTT).

Hittills har de inte kommit särskilt långt – och Sverige är fortsatt negativt.

- Jag har inte hört det glunkas om några storslagna framsteg på det området, sade Magdalena Anderssonl.

Fakta: EU och FTT

Tanken på en finansiell transaktionsskatt på EU-nivå fördes ursprungligen fram av EU-kommissionen i arbetet med långtidsbudgeten för 2014–20. Efter stora protester från flera medlemsländer, däribland Sverige, skrinlades dock planerna.

Elva EU-länder – Frankrike, Tyskland, Belgien, Estland, Grekland, Spanien, Italien, Österrike, Portugal, Slovenien och Slovakien – fick emellertid i januari 2013 tillstånd att gå vidare med planeringen som ett så kallat fördjupat samarbete.

Tilltänkta skattesatser har bland annat varit 0,1 procent för handel med obligationer och aktier och 0,01 procent för derivat.

Fortfarande är dock planerna långt ifrån flygfärdiga. Estland har dessutom hoppat av processen under planeringsskedet.

ANNONS