Skärpt diskussion om utökat amorteringskrav. Arkivbild.
Skärpt diskussion om utökat amorteringskrav. Arkivbild.

FI skjuter på amorteringskrav

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen flaggar för mindre justeringar i förslaget om skärpta amorteringskrav. Samtidigt säger han att debatten just nu präglas av aktörer som har "nära eller väldigt nära koppling till nyproduktion".

ANNONS
|

- Det är uppenbart att det pågår en stor aktivitet från deras sida för att de är oroade. Det är så det ska vara, det ska vara en öppen debatt, säger Erik Thedéen, generaldirektör på Finansinspektionen (FI).

I förra veckan kom flera tecken på att den svenska bostadsmarknaden är under press. Såväl Svensk Mäklarstatik och Valueguard presenterade prisstatistik som indikerar en avmattning på marknaden. Dessutom kom beskedet att några fastighetsbolag väljer att bredda verksamheten från bostadsrätter till hyresrätter till följd av ett osäkert marknadsläge på bostadsrättsmarknaden.

ANNONS

Det fick också frågan om införandet av det skärpta amorteringskravet att blossa upp. Exempelvis sa Urban Edenström, huvudägare och vd i fastighetsinvesteraren Stronghold, till DI att "det vore livsfarligt om Finansinspektionen eller andra myndigheter vidtar ytterligare åtgärder för att kyla ned" och att risken finns att "marknaden packar ihop totalt".

Kravet var tänkt att införas från årsskiftet 2018 men på tisdagsförmiddagen meddelade Finansinspektionen att datumet senareläggs till 1 mars 2018. Anledningen är enligt myndigheten att flera remissinstanser har påpekat att bolåneföretagen behöver mer tid för att ställa om.

Valår kan påverka

Anna Öster, chefekonom på Länsförsäkringar, menar att sannolikheten för att regeringen beslutar att införa Finansinspektionens förslag på strängare amorteringsregler har minskat.

- Bostadsmarknaden skickar signaler nu om att det har lugnat ned sig. En del av kritiken mot Finansinspektionen har varit att man kanske inte har sett full effekt av det tidigare amorteringskravet. Sedan ska man inte sticka under stol med att det är valår nästa år och man vill inte riskera att stjälpa bomarknaden, säger Anna Öster.

Men innan regeringen fattar beslut ska förslaget om det skärpta kravet passera Finansinspektionens styrelse den 13 november.

ANNONS

- Jag kommer att lägga fram det och jag kommer att vilja genomföra det, sedan är det upp till styrelsen att fatta beslut, säger Thedéen.

Frågan är nu om Finansinspektionen känner något yttre tryck från lobbyister, eller andra, som framför åsikter om att myndigheten ska lugna sig med förslaget.

- Nej, jag har inte haft någon som har ringt mig. Men vi har ju fått remissvaren och de ska vi givetvis läsa vi noga. Det finns flera tunga aktörer som vill att vi ska genomföra detta, säger Thedéen.

"Kan bli mindre justeringar"

Här nämns Internationella valutafonden (IMF), Europeiska systemrisknämnden (ESRB), Riksbanken och Riksgälden. Sedan tidigare är det känt att bland annat Mäklarsamfundet och Bankföreningen inte vill se skärpta amorteringsregler.

- Min uppfattning är att vi kommer att gå vidare, sedan kan det bli mindre justeringar och de får vi i så fall återkomma till när vi väl är färdiga med det, säger Thedéen.

ANNONS

TT: Vad skulle det kunna vara för justeringar?

- Nej, det går jag inte in på nu utan det får vi se när vi gör en samlad bedömning, säger Erik Thedéen.

TT

Fakta: Amorteringskrav

I juni beslutade Finansinspektionen (FI) att gå vidare med planerna om skärpt amorteringskrav. Utöver befintligt krav föreslår FI att bolåneskulder som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amorteras ner med minst en procent per år.

De nya reglerna föreslås börja gälla den 1 januari nästa år.

ANNONS