Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen ser stora spridningsrisker om eurozonens tredje största ekonomi, Italien, börjar förbereda ett utträde ur valutasamarbetet. Arkivbild.
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen ser stora spridningsrisker om eurozonens tredje största ekonomi, Italien, börjar förbereda ett utträde ur valutasamarbetet. Arkivbild.

FI-chefen varnar för allvarlig eurokris

Den politiska turbulensen i Italien är mycket dramatisk för finansmarknaden, konstaterar Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Han varnar för att läget kan bli "mycket allvarligt".

ANNONS
|

Marknaden skakas rejält av den politiska utvecklingen i Italien, där en teknokratregering utan parlamentariskt stöd är på väg att bildas inför vad de flesta räknar med blir ett nyval i höst eller nästa år.

Milanobörsen faller, sänkt av problemtyngda banker. Och euron har på några dagar pressats nedåt till den lägsta nivån mot dollarn på nästan ett år, då de flesta räknar med att nyvalet stärker mandatet till de euroskeptiska krafterna i populistiska Femstjärnerörelsen och främlingsfientliga Lega.

"Mycket dramatisk utveckling"

Samtidigt skjuter räntorna på italienska statspapper i höjden i takt med att förtroendet för Italiens betalningsförmåga faller. Italiens tvåårsränta är nu på 2,55 procent, den högsta nivån på fem år. För bara två veckor sedan låg samma ränta på minus.

ANNONS

- Det är en mycket, mycket dramatisk utveckling. Det illustrerar att det här systemet inte är helt okänsligt för störningar, säger FI-chefen Erik Thedéen till TT.

Allt fler bedömare talar om en ny eurokris då nyvalet som hägrar kan tolkas som något av en folkomröstning om Italiens medlemskap i valutaunionen.

- Det är klart, skulle det här leda till en mer fullskalig diskussion om Italiens euromedlemskap kan det bli ett mycket allvarligt läge, säger Thedéen.

"En kris för Europa"

Han ser inga starka direktkopplingar mellan kristyngda italienska banker och det svenska banksystemet och definierar utvecklingen än så länge som "en ganska isolerad italiensk företeelse".

- Kopplingen går snarare via euroekonomin och eventuella störningar i eurosystemet, som sedan kan smitta Sverige. Direktkopplingen mellan Italien och Sverige är svag, skulle jag vilja säga.

ANNONS

Fast vid en jämförelse med den grekiska krisen, som slog ut eurolandet Grekland från kapitalmarknaden 2010 och var nära att tvinga landet att lämna eurozonen 2015, ser FI-chefen i Italien potential till betydligt större spridningsrisker.

- Italien är eurozonens tredje största ekonomi, så en kris i Italien är en kris för Europa. Det är det som gör att perspektivet är lite annorlunda, säger han.

- Men vi är inte där ännu och än så länge är det framförallt en politisk kris.

TT

ANNONS