Nordeas vd Casper von Koskull. Arkivbild.
Nordeas vd Casper von Koskull. Arkivbild.

Facket kritiskt till Nordeas Polensatsning

Nordea har de senaste åren etablerat tusentals tjänster i Polen. Nu varnar fackliga Finansförbundet för stora politiska risker vid flytten av jobb, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

ANNONS
|

- Det är beklagligt när det försvinner arbetstillfällen. Men just Polen oroar oss en hel del – att man väljer att lägga verksamhet i ett land som har dragit på sig både EU:s och FN:s blickar vad gäller det demokratiska systemet. Det känns ju väldigt märkligt tycker vi, säger Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius till Ekot.

Den senaste tiden är det Nordeas flyttplaner till Finland som fått stor uppmärksamhet. Det rör sig om en handfull personer.

ANNONS

Men den stora förändringen på personalsidan är Nordeas satsningar i Polen. I dag har banken drygt 2700 anställda i landet – en ökning med över 70 procent jämfört med 2016.

Fackets oro handlar framför allt om yttrandefriheten i Polen, men även om ett svårare klimat för medier och förändringar inom landets rättsväsende.

- Vi tycker att Nordea bör ta sig en ordentlig funderar på den demokratiska utvecklingen i Polen och se om det är just där man ska ha sina tjänster i framtiden, säger Ulrika Boëthius.

TT

ANNONS