Nordea stoppar hållbara fonder från att köpa Facebook-aktier. Arkivbild.
Nordea stoppar hållbara fonder från att köpa Facebook-aktier. Arkivbild.

Facebook på Nordeas svarta lista

Nordea har beslutat att inte längre låta bankens hållbara fonder köpa aktier i det sociala nätverket Facebook. Karantän tills vidare gäller för Facebook-investeringar, enligt storbankens hållbarhetschef Sasja Beslik.

ANNONS
|

Nordeas beslut kommer sedan brittiska myndigheter inlett en utredning av hur Facebook har agerat i samband med att personlig användarinformation från det sociala nätverket har använts av det omstridda bolaget Cambridge Analytica.

De tryckte på köpknappen

Turbulensen kring Facebook-aktien har varit stor, med ett kursras på Nasdaqbörsen på 9 procent på två handelsdagar. Enligt nätmäklaren Avanza, med drygt 3500 kunder som äger Facebook-aktier, är Facebook den senaste veckans mest nettosålda amerikanska aktie.

Antalet Avanza-kunder som handlat Facebook-aktier har varit tio gånger högre än normalt de senaste dagarna, enligt nätmäklarens sparekonom Johanna Kull.

- Spararna har konsekvent nettosålt Facebook i hela februari och mars. Men den 19 mars, då kursraset på 6 procent kom, tryckte de på köpknappen i stället, säger hon till TT.

ANNONS

Köpvågen mitt i kursraset kan enligt Kull handla om att många av Avanzas Facebook-ägare såg ett bra köpläge eller har kortsiktiga strategier, där de tjänar pengar på kraftiga kursrörelser.

Stora frågetecken

Sasja Beslik skriver på Twitter att Nordeas beslut att svartlista Facebook-aktien motiveras av de avslöjanden som gjorts och den turbulens som har uppstått kring Facebook, som slår mot allmänhetens syn på bolaget och skapar en ökad risk för skärpt reglering av sociala nätverk.

- Vi sätter Facebook i karantän då det finns ett antal stora frågetecken som är rätt stora och som vi inte kan svara på, därför att vi inte får några svar från bolaget, säger han till TT.

Enligt Beslik har Nordea, vars fonder sitter på Facebook-aktier, träffat företrädare för Facebook i New York.

Karantänen för Facebook-aktier gäller inte andra Nordea-fonder, som förvaltas utan hållbarhetskriterier.

- De andra fonderna har inte den typen av strikta kriterier, säger Beslik.

ANNONS
TT

Fakta: Utreds i flera länder, riskerar böter

Turbulensen kring Facebook har tagit fart sedan en brittisk dokumentär avslöjat hur konsultbolaget Cambridge Analyticas chefer skrutit med hur man riggar digital manipulation och politisk smutskastning i valkampanjer. Enligt uppgift ska bolaget bland annat ha använt Facebook-uppgifter när de planerat sina informationskampanjer.

Myndigheter i USA utreder också Facebooks hantering av användaruppgifter, sedan det uppstått misstankar om brott mot förordningar. Facebook, vars informationssäkerhetschef, Alex Stamos, valt att lämna bolaget, riskerar i kölvattnet efter de båda utredningarna böter både i USA och Storbritannien.

Ett brittiskt parlamentsutskott och EU-parlamentet har dessutom begärt att Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg förklarar det sociala nätverkets agerande.

ANNONS