Ericssons före detta vd Kurt Hellström. Arkivbild.
Ericssons före detta vd Kurt Hellström. Arkivbild.

Före detta Ericsson-vd åtalad för mutor

Muträttegången i Aten mot bland andra minst sex före detta chefer på telekomjätten Ericsson har inletts och ska nu fortsätta den 5 juli. Förre vd:n Kurt Hellström är en av de åtalade, men advokaten hävdar sina klienters oskuld, rapporterar Dagens Nyheter.

ANNONS
|

Åtalet rör misstankar om att Ericsson har mutat högt uppsatta personer i grekiska staten med motsvarande över 100 miljoner kronor. Pengarna ska via en mellanhand ha betalats ut i samband med försäljningen 1999 av det militära radarsystemet Erieye – en affär värd över fyra miljarder kronor.

Det var Sveriges Radio Ekot som 2014 avslöjade mutanklagelserna. När rättegången inleddes på onsdagen blev namnen på de åtalade offentliga. Flera av dem var för drygt tio år sedan åtalade för skattebrott i Sverige, men friades.

Advokaten Hans Strandberg försvarar de tidigare Ericssonanställda, som hävdar att de är oskyldiga till anklagelserna om grovt mutbrott.

ANNONS

- De personer som pekas ut var inte inblandade, säger Strandberg.

Enligt honom bygger åtalet på att en tidigare anställd vill hämnas på Ericsson.

Svenska Dagbladet rapporterar att det är sju före detta Ericssonchefer som åtalats.

Amerikanska myndigheter inledde 2013 en utredning av misstankar om korruption i Ericssons verksamhet i Asien, södra Afrika och Mellanöstern.

TT

ANNONS