Frida Henriksson avslutar i vår sina mäklarstudier vid Luleå tekniska universitet. Samtidigt har prisutvecklingen på bostadsmarknaden backat under det senaste året. "Det är något vi pratar om både i och utanför skolan", säger hon.
Frida Henriksson avslutar i vår sina mäklarstudier vid Luleå tekniska universitet. Samtidigt har prisutvecklingen på bostadsmarknaden backat under det senaste året. "Det är något vi pratar om både i och utanför skolan", säger hon.

Färre vill bli mäklare efter oro på marknaden

Oron på bostadsmarknaden gör nu att intresset för landets mäklarutbildningar minskar markant. På ett flertal lärosäten är det drygt 20 procent färre förstahandssökande jämfört med förra läsåret.

ANNONS
|

Utvecklingen på bostadsmarknaden har talat ett tydligt språk. Skärpt amorteringskrav och stor nybyggnation har bidragit till en större osäkerhet och antalet sålda bostadsrätter har minskat kraftigt.

Det senaste halvårets utveckling har heller inte gått obemärkt förbi bland de som funderar på mäklaryrket.

Antalet förstahandssökande till landets mäklarutbildningar i höst minskar kraftigt jämfört med föregående år, visar en sammanställning som TT har gjort.

Till Gävle högskola har man inför höstens antagning 19 procent färre sökande än höstterminen 2017.

Till Luleå Tekniska högskola är det 24 procent färre och Malmö och Karlstad kan båda notera ett tapp på 14 procent.

ANNONS

- Det finns en allmän oro efter en lång period av företrädesvis stigande prisutveckling. En tuffare marknad med bland annat skärpta lånebegränsningar och amorteringskrav påverkar en del ungdomar. Vet man att det blir tuffare, då tenderar fler att göra andra karriärval, säger Jonas Molin, programansvarig vid Högskolan i Gävle.

Tuff konkurrens

Vid Luleå tekniska universitet har Helena Brännström samma roll som Jonas Molin. Tidigare arbetade hon som mäklare under 24 års tid, och hon ser en klart tuffare konkurrens nu då antalet registrerade mäklare har ökat kraftigt till drygt 7000 förra året, nästan en dubblering jämfört med början av 2000-talet.

- Det är betydligt hårdare press nu än när jag började 1991. Det har också blivit svårare att sälja in sig som mäklare med så många mäklare på marknaden. Det blir en utslagning, säger hon.

För sina studenter drar Helena Brännström jämförelser med hur det var när hon själv var klar som mäklare 1991.

ANNONS

- Då började värsta dippen och det gällde att hitta kreativa saker. Tidigare har det kanske inte varit svårt att vara mäklare utan du kunde stå i ett hörn, nu skiljs agnarna från vetet.

Gått jättesegt

En av dem som nu ska ge sig ut i arbetslivet är Frida Henriksson. Hon avslutar i vår den tvååriga utbildningen i Luleå för att flytta tillbaka till Örebro där hon redan fått jobb vid ett mäklarkontor. Hur situationen ser ut nu har hon dock redan fått uppleva under sin praktik:

- När jag började min utbildning sålde allt sig av sig själv, nu när vi varit ute på praktik så har det gått jättesegt. Man får in väldigt många objekt men inget blir sålt. Det här är något vi pratat om jättemycket både i och utanför skolan, säger hon.

Hon gör bedömningen att cirka 70 procent av hennes studiekamrater redan gjort klart med en fast tjänst och av de 25 stycken som påbörjade utbildningen är det enbart två som hoppade av under de två åren.

ANNONS

- Det här är inget jag oroar mig för. Jag har jobbat som försäljare tidigare och vet att det gäller att ha rätt inställning. Ju mer jag jobbar, desto mer får jag ut i lön, säger hon.

TT

Fakta: Antalet ansökningar till mäklarutbildningar

Antalet förstahands ansökningar till höstens mäklarutbildningar har minskat jämfört med föregående år. Här är några exempel:

ANNONS